Nemzetközi alkotóhét a Rezi Művésztelepen


2024.10.16 - Balatonica
Rezi Vár

Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Lukács Alkotótelepet Reziben. Az egyhetes programra a világ minden részéről érkeztek művészek, akiknek két festményt kell készíteniük, és ebből az egyiknek Rezi valamelyik részét kell ábrázolnia.




Vasárnap érkeztek az alkotók a rezi Laky Demeter Turistaházba. A szervező Rezi Várbarátok Köre Egyesület minden évben lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők körbejárják a települést, inspirálódjanak, így volt ez az idén is. Sokakat nem Rezi ikonikus helyszínei, hanem az utcaképek, az őszi táj változatossága ihlette meg, így ezeket veti vászonra a következő napokban. A művésztelep jó helyszíne a találkozásoknak is.

Az alkotótelepen nincs sem technikai, sem anyaghasználati megkötés. A résztvevők többsége már jól ismeri egymást, hiszen számos hasonló programon találkoztak már, de mindig csatlakoznak újak is a csapathoz. A művészek egymást is inspirálják, illetve tanácsokkal is segítik a másikat. Rezinek kiemelten fontos a művészet pártolása, ezért hozták létre ezt az alkotótelepet is. 

A szervezők terve az, hogy jövőre kiadnak egy falinaptárt, amelyben minden hónaphoz más-más festményt rendelnek hozzá. A rezi alkotótelepen ugyanakkor hagyomány, hogy a program végén kiállítást szerveznek az elkészült munkákból. Így lesz ez az idén is, október 18-án, pénteken 18 órakor nyílik meg a telep záró tárlata.

 

 

Forrás: hirbalaton / tvkeszthely, Fotó: wikipedia (Civertan)

KAPCSOLÓDÓ

>> Portréfestés és sörkultúra az Arácsi Népházban

>> Díjazták az öt legsikeresebb magyar várost