Mi készülhet dinnyehéjból? Hát gumicukor!
2023.08.05 - Balatonica
Tudtátok, hogy dinnyehéjból különböző ételeket lehet készíteni? Finom belőle a lekvár, a főzelék vagy a savanyúság. Most pedig kiderült, hogy hamis gumicukrot ugyancsak készíthetünk a dinnye héjának felhasználásával. Íme a dinnyéből lett nyalánkság receptje!
Kánai Vera Bea első gyermeke születése után kezdett el kísérletezni a bolti verzióknál egészségesebb finomságokkal. Így talált rá a hamis gumicukor elkészítési módjára. A hobbikert magazinból vettük az alábbi receptet.
Fontos megjegyezni, hogy a dinnyehéj külső része kemény lehet, ezért érdemes alaposan megtisztítani, hámozni felhasználás előtt. Ha finomat akarunk készíteni, egy nagyon vékony piros húst is hagyjunk a zöld dinnyehéjon (de anélkül is jó), a külső zöld héjat viszont mindenképpen távolítsuk el. Ezt, miután kb. 1 cm-es csíkokra vágtuk, könnyű zöldséghámozóval vékonyan eltávolítani. Majd 3-4 cm-es darabokra aprítjuk.
A csíkozott, mosott dinnyehéjat feltesszük annyi vízzel főni, amennyi ellepi, valamint egy kisebb dinnye héjához fél dl 20%-os ecetet teszünk, és addig főzzük, míg üveges lesz. Oda kell figyelni, hogy mire elkészül, ami elég hosszú idő, lehet, hogy a vizet pótolni kell. Természetesen fazéktól, tűzhelytől, dinnyehéj vastagságától függ a főzés ideje.
Az üveges dinnyét leszűrjük és megmossuk hideg vízben, lecsepegtetjük. Közben elkészítjük a cukorszirupot, amelyben amennyi a víz, annyi a cukor súlya. A vizet felforraljuk és akkor tesszük bele a cukrot, gyorsan elkeverjük, hogy felolvadjon, de ne karamellizálódjon. Aztán citromsavat teszünk hozzá, ez fogja a savanyúságát megadni. Ehhez a masszához keverjük vissza a dinnyehéjakat.
Ha visszasűrűsödik a szirup, akkor még pár percig főzzük. Utána leszűrjük és sütőpapírra helyezzük a cukros héjdarabkákat úgy, hogy lehetőség szerint ne érjenek egymáshoz, aztán 50-70 fokon szárítjuk, míg eléri a megfelelő állagot. Ez mennyiségtől függően 1-2 óra. Aszalógépben is készülhet, napon is száradhat, ellenőrizni, forgatni kell.
Készíthető savanyúnak, de bármilyen ízesítéssel: vanília, gyömbér, rozmaring stb., tényleg csak a képzelet szab határt a változatoknak. Ha a cukrot hagyjuk karamellizálódni, akkor az fogja megadni a sajátos ízvilágát. Akár üvegben, akár jól záródó fémdobozban eláll sokáig.
Forrás: hobbikert.hu, Fotó: Pixabay
KAPCSOLÓDÓ
>> MÁR A KANYARBAN A DINNYESZEZON!
>> EZEKNEK A CSEMEGÉKNEK FELSZÖKÖTT AZ ÁRA