Miért hasznos a pletykálkodás?


2024.06.17 - Balatonica
sugdolózó nők

Egy új kutatás szerint a pletykálkodás kifejezetten hasznos az emberek számára, ugyanis evolúciós hasznonnal jár. Ti hogy viselitek?




pletykálkodást gyakran csak üres fecsegésnek vagy bűnös élvezetnek tekintjük. Pedig igazából egy rendkívül hasznos elfoglaltság, valójában az egyik legfontosabb dolog, ami életben tart bennünket. 

Ez az egyik képességünk, ami emberré tesz minket, kiemel bennünket az állatok sorából, és nem túlzás azt állítani, hogy még az életünket is sokkal jobbá teszi. És hogy miért? Többek között azért, mert a barátainkkal és a közeli ismerőseinkkel ápolt kapcsolatot ezzel tudjuk még jobban elmélyíteni, ezen felül rengeteg fontos információt kapunk arról, kiben bízhatunk meg és kiben nem, ki mond okosakat és ki beszél badarságokat, esetleg ki az, aki áskálódik ellenünk vagy éppen, hogy támogat minket

A pletykálkodás azért is jó evolúciós szempontból, mert visszaszorította a helytelen viselkedési formákat, hiszen az emberek tudták, hogy tetteik a híresztelésen keresztül elterjedhetnek, így kevésbé volt valószínű, hogy önző vagy ártó módon cselekedjenek. Mindezt Robin Dunbar, az oxfordi egyetem professzorának kutatásaiból tudjuk, akit az alábbi videóban élőszóban is meghallgathatunk.

 

 

Forrás: naphire.hu, Fotó: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MIÉRT VAN EGYRE KEVESEBB HATTYÚ A BALATONNÁL?

>> TÁRSASJÁTÉK ÉS NYEREMÉNYJÁTÉK A ZÖLD GONDOLAT JEGYÉBEN