Három kínai ínyencség a kínai holdújév alkalmából


2025.01.19 - Balatonica
sárga chopsticks

A holdújév napja a kínai naptár első napja, amely a Gergely-naptár szerint január 21. és február 20. közé, a február 4-hez legközelebbi újhold idejére esik. 2025-ben január 29-én köszöntjük a kígyó évét. Készítsünk hát hagyományos kínai étkeket erre a napra!




Kínai töltött gombóc

A jiaozi az egyik legnépszerűbb újévi étel, különösen Észak-Kínában. A gombócok formája az ősi kínai ezüsttömbökre emlékeztet, így a gazdagságot és a jólétet szimbolizálják. Hagyományosan sertéshússal, káposztával vagy rák hússal töltik meg, és főzve, gőzölve vagy sütve tálalják.

 

Egész hal

A hal az egyik legfontosabb újévi étel, mivel a  (鱼) szó hangzásában megegyezik a „bőség” (余) szóval. Ezért az egész hal elfogyasztása a gazdagság és jólét bebiztosítását szimbolizálja az új évben. Gyakran párolva vagy szójaszószos-mézes mártással készítik el.

 

Újévi rizstorta 

A niangao egy édes vagy sós rizstészta, amelyet ragacsos rizslisztből készítenek. A neve „magasabb év” jelentéssel bír, ami előrelépést és sikert szimbolizál az élet minden területén. Különösen népszerű Dél-Kínában, és sokszor vörösbabbal, datolyával vagy édes sziruppal ízesítik.

 

Forrás: China Highlights, Fotó: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> Mire készüljünk a Fa Kígyó Évének beköszöntével?

>> 3 húsmentes fincsi fogás az újévi lencséből