Ezért ne hagyjuk bekapcsolva a klímát éjszakára


2024.08.14 - Balatonica
klíma kerítés futónövény

A nagy hőségben sokan használják a légkondicionálót, és az sem ritka, hogy éjszakára bekapcsolva marad a klíma. Azonban ez nagy hiba, ugyanis akár egészségügyi problémákat is okozhat a túlhűtött lakás.




A nagy melegben sokan küszködnek az éjszakai pihenéssel, azonban nem árt tudni, hogy a klíma éjjeli használata akár egészségügyi problémákat is okozhat. Az alváshoz ideális szobahőmérséklet körülbelül 22-26 Celsius fok között mozog, bár ez változhat az egyéni komfortérzet függvényében, azonban 26°C felett már túl meleg van ahhoz, hogy az ember kényelmesen tudjon aludni. Ugyanakkor a hirtelen hőmérsékletváltozások és a túlhűtött, száraz légterek szintén megterhelhetik a szervezetet.

A túl hideg szoba számos egészségügyi problémát okozhat. A szervezet számára szokatlanul hideg levegő irritálhatja a légutakat, ami megfázáshoz, torokfájáshoz vagy akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. A túl hűvös levegő hatására az izmok megmerevedhetnek, ami fájdalmas görcsökhöz vezethet, de a túl hideg környezet megzavarhatja az alvás ciklusát is, és megnehezítheti a mély alvást, amely a szervezet számára különösen fontos a regenerálódáshoz. Arra is figyelni kell, hogy a helyiség megfelelően legyen szellőztetve, ugyanis a légkondi használatával szárazabb lehet a levegő a szobában. A túl száraz levegő pedig irritálhatja a légutakat, és hozzájárulhat a torokszárazsághoz és az orrnyálkahártya kiszáradásához. Ügyeljünk arra is, hogy a légkondicionáló ne közvetlenül ránk fújja a hideg levegőt, mert az jelentősen növeli a lebetegedés kockázatát.

 

Forrás: naphire.hu, Fotó: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> Az őseink két részletben aludtak. Mi miért nem?

>> Barna zajt hallgat a fél világ, hallgassunk bele mi is!