Elsőrangú fényművészeti show az inotai hőerőműben


2024.08.12 - Balatonica
inota plakát sárga

A júliusi technobulival még nem zár be a hőerőmű. A 2023-as első Inota Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik idén augusztus 30-tól a háromnapos Inota Focus: Radiance, hogy ismét összekapaszkodjon az indusztriális miliő és a kortárs vizuális kultúra.




Idén júliusban az Inota projekt egyszer már visszatért a szocialista korszak egyik legfontosabb ipari létesítményébe egy telt házat produkáló kétnapos, reggelig tartó kísérleti elektronikai és technomeneteléssel, amelyben Berlintől Torinóig, Tbiliszitől Koppenhágáig látták vendégül a legaktuálisabb DJ-ket és live acteket. Hogy beálljon az egyensúly, 2024 nyarának végén az audiovizuális paletta másik végébe mártják az ecsetet: a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával ezúttal a nagyszabású vagy éppen kisebb, de annál emlékezetesebb vizualitás kerül középpontba az Inota Focus: Radiance nevű programon.

 

 

A Hollandiából érkező Helen Blanken HELIOTROPE című installációjának mozgó pengéit a Nap felé forduló-burjánzó növények ihlették, a barceloniai Mareo a hűtőtornyok belsejét béleli ki vakító misztikumával, a szlovákiai Ausgang Studio pedig az evolúció egy magasabb rendű formáját idézi meg, és gondolkodtat el minket a nem túl távoli jövőnkről. Hazai frontról is töprengésre alkalmas installációkat vehetünk majd szemügyre. Battha Gáspár holografikus vásznán a szemlélődő is hatással lehet a képkeretben zajló történésre; Nagy András László és a Mumush Electric Team NEXUS nevű projektjét a mikorrhizális gombák hálózatai ihlették, sőt talán keltették is életre; a Lightspray Visual régi írásvetítőket hasznosít újra, azaz tuningol fel magas fényerejű izzókkal, így festve meg monumentális felületeket.

A Nine Inch Nails billentyűseként is ismert Alessandro Cortini az inotai esemény zenei lábának főfellépőjeként határozza meg az irányt és festi alá a fényművészeti alkotásokat, mellette pedig progresszív hazai zenészek és DJ-k sorával zárhatjuk rövidre a hosszú nyarat.

 

 

Forrás: kultura.hu, Fotó: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÚJRANYIT A HŐERŐMŰ: LESZ 2024-BEN IS TECHNOBULI INOTÁN!