A 2024-es év pezsgője balatoni furmintból készült


2024.10.18 - Balatonica
behűtött pezsgők

Idén másodszor hirdette meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Év Pezsgője versenyt, amelynek célja, hogy bemutassa a magyar szőlőből készített pezsgők legjavát. Több forduló után a balatonőszödi Androsics Borbirtok 2022-es furmint pezsgőjét ítélték a legjobbnak.




A pezsgőversenyre 22 minta érkezett, amelyek mindegyike kimagasló színvonalat képviselt. Az előzsűrizést követően 7 pezsgő került a fókuszba, majd a második kör kóstolás után három döntősre szűkült a mezőny. A zárózsűrizésre hagyományteremtő módon a VOSZ elnökségi ülésén került sor október 8-án. A díjazott pezsgőből a VOSZ ezer palackot rögtön meg is vásárolt.

Az Androsics Borbirtokot 1980 óta fejleszti a család, és az elmúlt 4 évtizedben a termőterületek 60 hektárra bővültek Balatonőszöd, Szőlősgyörök és Lengyeltóti vidékén. A szőlőültetvények mellett diót és törökmogyorót is termesztenek. Az Androsics borok 2021-ben kerültek ki a piacra nagyobb tételben. A furmint egyébként fehér borok készítésére alkalmas szőlőfajta, az egyik legjobban aszúsodó magyar szőlő.

 

 

 

Forrás: sokszinuvidek24.hu, Fotó: pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> Fókuszban a balatoni pezsgők

>> Gesztenyés és sárgabarackos: kóstoltad már?