Ipari élménylift Inotán a Túrajó szervezésében


2024.10.01 - Balatonica
inota élménylift

A Túrajó csapata hosszú évek óta tart tematikus sétákat és urbex fotóstúrákat az elképesztő látványt nyújtó Inotai Hőerőműben. Legújabb attrakciójuk a helyi védettséget élvező hűtőtornyon való élményliftezés, a Túrajó Felemelő.




Az inotai élménylift szeptember 21-én indult először, és a 60 méter magas használaton kívüli hűtőtoronyra viszi fel a nem tériszonyos látogatókat, hogy magasból táruljon eléjük az elhagyatott ipari terület és a környék látványa. A következő hetekben-hónapokban folyamatosan foglalható itt.

A TÚRAJÓ FELEMELŐ felvonója 62 méteres útvonalán kívülről követi le a torony szokatlanul hajlított, forgáshiperboloid alakú palástját. A talajszinten álló pódiumról indulva és oda visszaérkezve, a torony tetején tartott ötperces megállót is beleértve összesen mintegy 25 perc menetidővel számolhattok. A szerkezet percenként 9 métert emelkedik a torony külső palástján, azaz 8 perccel az indulást követően már madártávlatból tárul elétek a semmihez sem fogható, monstruózus látvány. Miután kinézelődtétek magatokat és visszatértetek a földre, a hűtőtorony belsejébe is felsétálhattok, ahol közvetlen közelről követhetitek végig az egykor 10 méter magasságba felszivattyúzott forró víz útját az egyre vékonyabb csöveken át a torony aljában épített tároló medencéig.

 

 

Forrás: funzine.hu, Fotó: Kővári-Vágner Rudolf

KAPCSOLÓDÓ

>> Elsőrangú fényművészeti show az inotai hőerőműben

>> Balatoni különdíjak az Év Háza díjátadón