Hogyan tudunk legálisan vadkempingezni az őszi erdőben?


2024.10.05 - Balatonica
vízforraló kemping vadon

Az őszi időszak különösen népszerű a túrázás és a vadkemping szempontjából. De mielőtt sátrat verünk a szabad ég alatt, fontos megismernünk az alapvető szabályokat és a törvényi hátteret.




Patocskai-Lunk Eszter, a Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetője adott tanácsokat a veol.hu újságírójának kérdéseire. Arra a kérdésre például, hogy lehet-e Magyarországon legálisan vadkempingezni, ugyan nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy igen vagy nem, de mégis vannak irányadó keretek.

A szabályos értelmezés szerint a kempingezés – beleértve a sátorozást is – minden olyan formája vadkempingezésnek minősül, amely során táborhelyünk, illetve éjszakázóhelyünk olyan területen (jellemzően természeti területen) fekszik, amely hivatalosan nem minősül kempingnek vagy nomád táborhelynek, a civilizációtól, a lakott területektől pedig rendszerint távol esik. 

A természetjárók számára kifejezetten fontos információ a törvény azon paragrafusa, amelynek értelmében az erdőgazdálkodó hozzájárulásával szabad az erdőben huszonnégy órát meghaladóan üdülési, illetőleg sportolási célból tartózkodni, táborozni, továbbá sátrat felverni. Azaz, ha szombaton elmegyünk kirándulni és másnap elhagyjuk az erdő területét, akkor nem kell külön engedélyt kérni, vagy bejelentést tenni. 

Azonban védett természeti területen lévő erdő esetén az erdőtörvény rendelkezéseit a természet védelméről szóló törvényben foglaltakkal együtt kell alkalmazni. Fokozottan védett természeti területeken tilos a jelzett turistautak és a tanösvények elhagyása, ami egyben azt is jelenti, hogy még az elméleti lehetőség sem adott táborozásra, sátorozásra, vadkempingezésre.

Indulás előtt mindenképp nézzük meg a térképen a tervezett táborhelyet. Az erdészeti társaságok és a nemzeti parkok honlapját, közösségi oldalait is célszerű böngészni, az esetleges érvényben lévő korlátozások miatt. Fontos még, hogy kizárólag az arra kijelölt, kiépített tűzrakó helyeken rakjunk tüzet.

 

 

Forrás: veol.hu / hirbalaton, Fotó: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> Visszajöttek a divatba a balatoni kempingek

>> Metál a kempingben: Tábor Fesztivál Alsóörsön