Falusi disznótor Vonyarcvashegyen


2023.11.01 - Balatonica
fortepan 1957

A hűvösebb évszakokra időzített disznótor a magyar vidéki hagyományokhoz kapcsolódó közösségi-gasztronómiai esemény, ahol a résztvevők összehangolt munkával dolgozzák fel és fogyasztják el a sertésből származó hagyományos étkeket. Vonyarcvashegyen november 18-án rendeznek ilyet.




A Vonyarcvashegyi Kolbászolón a hagyományok ápolásával és finom falatokkal elevenítik fel a régi falusi disznóvágásokat

A napot házi pálinkával kezdik, majd a disznó tisztítása, pörzsölése és feldolgozása kerül sorra, melyen tetszés szerint bárki részt vehet. Reggelire hagymán pirított friss vért, resztelt májat, savanyúsággal és kenyérrel tálalnak fel. Lehetőség van hurka, kolbász, sült császár, savanyúság vagy toros káposzta kóstolására. A látogatók harmonikaszó mellett ismerhetik meg a hurka-, kolbász- és töpörtyűkészítés titkait és a tánc sem marad el.

 

 

Forrás: csodalatosbalaton.hu, Fotó: Fortepan, 1957

KAPCSOLÓDÓ

>> DISZNÓZSÍRT FOGYÁSHOZ? NEM KIZÁRT!

>> MINDEZT JÓ, HA TUDOD A MAGYAR SAJTOKRÓL