Ezért szeretjük az étcsokit
2023.01.10 - Balatonica
Az étcsokoládé évezredek óta ismert eledele az emberiségnek. Ősi népek természetesnek vették gyógyító hatását, a civilizált újkor azonban gyorsan elfelejtette azt, majd a közelmúltban ismét bizonyítást nyert, hogy jobban járunk a csokoládé tejpor mentes változatával. Soroljuk az érveket.
Mindezért lehet szeretni az étcsokoládét:
> definíció szerint étcsokoládé az a fajta csokoládé, amelyben nincs hozzáadott tejszármazék, viszont van benne legalább 35% kakaó szárazon, mellette kakaóvaj (a kakaóbab feldolgozása során kinyert természetes zsiradék) és valamennyi cukor.
> a kakaófa (Theobroma cacao) gyűmölcsében található magokból állították elő a világ első folyékony csokoládéját, 3000 évvel ezelőtt
> az aztékok és a maják az ünnepi szertartásaikhoz, valamint gyógyászati célokra használták a keserű csokoládélét
> a spanyolok az 1500-as években hajózták át Amerikából a csokoládét, amelyet az európaiak a könnyebb fogyaszthatóságért mézzel és nádcukorral ízesítettek
> a csokoládé jótékony hatása annál inkább érvényesül, minél kisebb arányban keverünk hozzá egyéb adalékanyagokat, emiatt az étcsokoládé az összes egyéb típusnál határozottan egészségesebb
> antioxidáns-tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást, serkenti a vérkeringést
> napi néhány jó minőségű étcsoki kockának gyulladáscsökkentő hatása van
> a kakaó javítja az inzulinérzékenységet, tehát mérsékelt fogyasztása megelőzheti a cukorbetegség kialakulását
> egy anandamid nevű vegyületetnek köszönhetően fokozza az örömérzetet, ám emiatt függőséget is előidézhet
> állítólag jót tesz a hosszútávú memóriának, és állítólag a szorongást is csökkenti
Ti melyik márkára esküsztök?
Forrás: justfunfacts, Fotó: Unsplash
KAPCSOLÓDÓ
>> A HÉT IDÉZETE AZ ÉDES ÉLETRŐL
>> JUHARSZIRUPPAL IS ÉDESÍTHETJÜK A KARÁCSONYI MENÜT