Elkezdődött az őszi virágosítás Keszthelyen


2024.10.13 - Balatonica
árvácska kaspó lánc

Keszthely közterein a közterület-fenntartó vállalat megkezdte az őszi ültetést. Mintegy kétmillió forint értékben ültetnek ki több, mint tízezer árvácskát és hagymás virágot. A hideg beállta előtt végezniük kell.




Szeptember végén már elkezdődnek a hidegebb időszakok, 8-10 fokok éjszakánként, ez már megviseli az egynyári növényeket, de még épp kibírják. A balatoni ágyások kibírták a nagy meleget és a kezdődő hűvös időszakokat is, viszont a fagyokat semmiképp. Még a mínuszok beállta előtt másféle növényeket kell beültetnünk az ágyakba, mégpedig úgy, hogy időben begyökerezzenek – nyilatkozta Laczkó Mária a VÜZ Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. igazgatója. Az ültetéshez 10-15 fokos hőmérséklet re van szükség. Többféle növényt lehetne választani az úgynevezett kétnyári palánták közül. Lehetne pl. százszorszépeket ültetni vagy nyári violákat, amiknek milyenkor van az ültetési időszaka,de azért nem választom ezeket a fajokat mert nem mindig virágoznak – tette hozzá Laczkó.

Végül tizenegyezer virág, kilenc színben, nagyrészt kisvirágú párnás típusú árvácska, valamint tulipán és nárcisz kerül kiültetésre a napokban. A város beszerzési eljárást indított és több minőségi kertészetet megversenyeztetett a kedvezőbb vásárlás érdekében. Az árversenyt egy felsőpáhoki kertészet nyerte meg, ahol közel kétmillió forintban vásárolták meg a növényeket.

 

 

Forrás: keszthelytv / hirbalaton, Fotó: pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> Ismerd meg a luxusszállodák lenyűgöző világát!

>> A csemegeszőlőt a klímaváltozás sem győzi le