A borturizmus és a fagyi menti a Balaton őszi szezonját
2024.09.26 - Balatonica
A Balaton egyik őszi kulináris húzóágazata a borturizmus, rengeteg szezonális látogatóval. 1500 olyan szállás- és vendéglátóhely gyűlt idén össze, amelyek egészen biztosan nyitva vannak ebben az évszakban. A Balaton Fagyija kampány is egyre többeket mozgósít.
Hosszú évtizedek tapasztalata az, hogy a borturistákat nem zavarja a hűvösebb idő, de jelentős részüket gyakran még az eső sem riasztja vissza az utazástól. Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint legalább 30-40, kisebb – nagyobb szüreti fesztivált szerveznek az őszi időszakban, amelyek gyakran nem csak a magyarokat, de számos külföldit is arra ösztönöznek, hogy elinduljanak a Balatonra. Az őszi fesztiválokat, kulináris eseményeket szinte vég nélkül lehetne sorolni: Zalakarosi Szüreti Felvonulás, Szüreti Napok Tihanyban, Balatonakali Mandulaszüret. Utóbbi esetében egy másfajta borfogyasztási kultúrát is szeretnének népszerűsíteni; a környék termelői úgy vélik a jó bort pirított mandulával fogyasztani extra élmény lehet az ínyenceknek.
Száradnak a mandulák az Akali Mandulásban (fb)
A boros események mellett ebben az időszakban még sokan látogatják a balatoni fagylaltozókat is. Többek között azokat, amelyek idén indultak a Balaton Fagyija versenyen. A cukrászdák többsége arról számolt be, hogy az idei szezonban 15-20 %-al nagyobb forgalmat bonyolítottak, mint tavaly. A jó eredmény a minőség mellett annak is köszönhető, hogy az idén májusban megrendezett Balaton Fagyija versenynek nagyobb sajtóvisszhangja volt, mint mondjuk a füredi Anna-bálnak vagy Kékszalag versenynek. A megmérettetésről több mint száz cikk, rádiós és híradós tudósítás jelent meg a május-augusztusi időszakban. Ennek hatása a fagylaltozók őszi forgalmán is érződik.
Úgy tűnik, a magyar ember szívéhez valóban a hasán keresztül vezet út.
Forrás: Balatoni Turizmus Szövetség / hirbalaton, Fotó: pixabay
KAPCSOLÓDÓ
>> E-bike túra a földvári Helka Sörfőzdébe
>> Gyerekek is szüretelnek Badacsonyban