A Gyárkert Kultúrpark a TOP100 zöld úticél között


2024.10.17 - Balatonica
gyárkert kultúrpark veszprém

A Gyárkert Kultúrpark 170 turisztikai célpont közül került a Green Destinations TOP100 Stories listájára! Az Európa Kulturális Fővárosa részeként megújult egykori bútorgyári terület fenntarthatósági szemlélete vívta ki, hogy 45 ország indulóiból Veszprém is ott lehessen az exkluzív mezőnyben.




A Green Destinations nemzetközi szervezet évről évre összegyűjti a világ minden tájáról az elmúlt időszakban magas szinten megvalósított, a fenntartható turizmus fejlesztését támogató programokat, hogy azok inspiráló példaként szolgáljanak a szakmának és az utazóknak egyaránt. A turisztikai célpontok így minden évben lehetőséget kapnak, hogy a szakmai zsűri, majd a nagyközönség előtt is bemutassák, hogyan kezelik a környezetvédelem, a társadalmi egyenlőség, a kulturális örökség megőrzése és a gazdasági életképesség kihívásait a turizmusban. 

Veszprém a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósított programjával került a díjazottak közé. A város szívében egy elhanyagolt, 2,3 hektáros ipari terület állt a múlt rideg emlékeként. A Balaton Bútorgyár egykori telephelye évtizedekig parlagon hevert, szemet szúrva a nyüzsgő belvárosban. Egy ambiciózus revitalizációs projekt révén a területet egy nyüzsgő kulturális központtá alakították át, amely a Gyárkert KultúrPark nevet kapta. Ez a revitalizációs történet azt mutatja be, hogy az innovatív, fenntartható megközelítések hogyan alakíthatnak elhagyott városi területeket virágzó közösségi központokká, jobb helyet biztosítva mind a lakosok, mind a turisták számára, mindezt gazdaságilag is fenntartható módon.

 

Kossuth Lajos utca 6., Komfort Bútoráruház, Veszprém 1976 (Fortepan / FŐFOTÓ)

 

Forrás: helloveb, Fotó: Fux Marcell (Gyárkert Fb)

KAPCSOLÓDÓ

>> Mióta október 1-je a Zene Világnapja?

>> Ipari élménylift Inotán a Túrajó szervezésében