3+1 pazar alkoholmentes koktél a száraz novemberre
2024.11.06 - Balatonica
Évek óta egyre népszerűbb a száraz november kihívás, amikor sokan tartózkodnak az alkoholfogyasztástól, hogy támogassák testi-lelki egészségüket. Jó hír, hogy ilyenkor sem kell lemondani a különleges italokról: az alkoholmentes koktélok, vagyis mocktailok, remek alternatívát kínálnak a klasszikus kevertek helyett. Íme három sikkes választás!
A Risky Business eredetileg félszáraz pezsgő alapú koktél, de elterjedt az alkoholmentes változata is. A strandokon is közkedvelt italt hagyományosan friss bogyós gyümölcsökkel, például málnával vagy eperrel dúsítják, emiatt könnyed, édes ízvilágot kínál. Az alaplé úgyszintén lehet gyümölcsös szirup (gránátalma vagy őszibarack), amit szódával önthetünk fel, valamint kardamommal és lime- vagy citromszeletekkel fűszerezhetünk.
A Lights Out fő összetevőit a vodka és Jägermeister gyógynövénylikőr alkotja: hogy lesz ebből mocktail? A hasonló ízvilág kedvéért kesernyés hozzávalókat válogathatunk össze. A tonikhoz általában kakukkfüvet és feketeribizlit kevernek, majd egy ötletes trükkel keserűcsodoládét oldanak fel a szénsavas lében. Jégkockákkal könnyebben csúszik.
A Free Bird hamisítatlan trópusi csemege. Ananászból és passiógyümölcsből készült pürét öntünk fel savanykás gyümölcslékkel: ideális a citrom- és a meggylé kombináció. Hogy mégiscsak legyen benne leheletnyi frissesség: mentalevelekkel szórjuk meg. Máskülönben rummal és Camparival egészül ki a recept.
Népszerűek még az Aloe verás, a levendulás, a céklás, a Matchás, a gyömbéres, a rózsavizes és a balzsamecetes ízvilágok. Rengeteg felfedezésben lehet részetek, ha egy időre túllapoztok az alkoholos italválasztékon!
+1 A Ghia egy alkoholmentes aperitif, amelyet tudatosan úgy terveztek meg 2019-ben, hogy ízében és élményében a klasszikus aperitif italokat idézze, csakhogy alkohol nélkül. Ez az ital citrusok, gyógynövények és virágok keverékét tartalmazza, és fanyar, földes ízvilága van, ami a könnyű borokhoz és likőrökhöz hasonlítható.
Elkészítési módja: tölts 1-2 uncia Ghiát a pohárba // adj hozzá szódát vagy tonikot ízlés szerint, hogy könnyed és buborékos legyen // egy szelet narancs vagy grapefruit jól kiemeli a Ghia ízeit // néhány friss menta- vagy bazsalikomlevél kiváló díszítés és ízesítés a tetejére.
Forrás: cheers, Fotó: unsplash
KAPCSOLÓDÓ
>> Ezek a koktélok uralják a 2023-as szezont
>> A 2024-es év pezsgője balatoni furmintból készült