3 húsmentes fincsi fogás az újévi lencséből
2025.01.01 - Balatonica
Magyarországon az a hiedelem él, hogy a lencse, mivel sok apró, pénzérmére emlékeztető szemecskéből áll, a következő évre anyagi jólétet hozhat. Ugyanúgy ilyenkor kerülni kell a baromfihús fogyasztását, mert a "baromfi elkaparja a szerencsét". Mutatunk 3 receptet, ahol ezek a feltételek könnyen és finoman teljesíthetők.
PARADICSOMOS LENCSELEVES
A paradicsomos lencseleves elkészítésének első lépése, hogy olajat melegítünk egy lábasban. A felhevített olajhoz hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a babérlevelet, a köményt, és közepes hőfokon kb. 5 percig hőkezeljük. Ezután hozzáadjuk a félkarikára vágott sárgarépát és a lencsét, közepesen erős hőfokon 1 percig pirítjuk, majd felöntjük a paradicsommal és kb. 1200 ml vízzel. Amikor forr, sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon kb. 30 perc alatt készre főzzük, majd tálaljuk.
GOMBÁS LENCSEFASÍRT
A lencsét egy konyhai aprítógépbe tesszük és lezúzzuk. Figyeljünk rá, hogy ne krémes állagú legyen a végeredmény, nyugodtan maradjanak a pürében kisebb-nagyobb lencseszemek is. Ezután jöhet a gomba, azt is lezúzzuk. Figyeljünk, hogy ne krémet, hanem egy morzsalékos állagú végeredményt kapjunk. Összekeverjük a lencsét és a gombát, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, a zsemlemorzsát, a finomra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk és a köménnyel ízesítjük. Az egészet összedolgozzuk. Kb. 60 grammos kis gombócokat formázunk a masszából, amiket kissé lelapítunk. A fasírtokat meghempergetjük zsemlemorzsában, majd bő, 170 fokos olajban, oldalanként kb. 2-2 perc alatt kisütjük őket. Krumplipürével tálaljuk.
VEGA RAKOTT KEL LENCSÉVEL
A vega rakott kel töltelékéhez a rizst egy lábasban 2 evőkanál étolajon lepirítjuk, majd felöntjük dupla mennyiségű vízzel, sózzuk és közepes lángon készre főzzük. A lencsés-gombás pörkölthöz egy lábasban a maradék olajat felhevítjük, erre mehet az apróra vágott vöröshagyma, amit kicsit megsózunk, és ha alaposan lepirítottuk, mehet rá a reszelt fokhagyma, majd a felaprított fehér csiperke. Ezt 2-3 perc alatt lepirítjuk, amíg a gomba összeesik. Mehet hozzá a leszűrt és átmosott lencse, majd jöhet a fűszerezés: pirospaprika, fűszerkömény, só és bors. Alaposan elkeverjük az alapunkat, majd felöntjük a paradicsomkonzervvel és 5-6 perc alatt közepes lángon összerottyantjuk. A kelkáposztalevelekből kivágjuk a vastag szárukat, majd egy lábas forró vízben egyesével, 5-10 másodperc alatt leforrázzuk őket. Ezután egyből mehetnek hideg vagy akár jeges vízbe is. Az előforrázott kelleveleket közepes méretű darabokra vágjuk, majd indulhat a rétegezés. A tepsink aljába alaposan lelapogatjuk a főtt rizst, erre mehet a lencsés-gombás pörköltünk, majd a kellevelek több rétegben úgy, hogy lefedjék az egész tepsit. Erre mehet egy jó nagy adag tejföl, majd a reszelt sajt! 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Miután megsült, érdemes várni a fogyasztással egy keveset, hogy hűljön az étel, így könnyebb lesz egy darabban és esztétikusan tálalni a rakottkel-kockákat.
Forrás: Street Kitchen, Fotó: Unsplash
KAPCSOLÓDÓ
>> Milyen népszokások kapcsolódnak Luca napjához?
>> Mióta fogyasztunk libamájból készült ínyenc ételeket?