Zirc városának két turisztikai ékköve


2024.08.04 - Balatonica
zirc éjjel

Nem elég, hogy Zirc mindössze negyven percre van a Balatontól, útközben ráadásképp megállhatunk a festői eplényi libegőnél és a Bakony megannyi kirándulóhelyénél. Érdemes egy napot rászánnunk ezekre a programokra.




Zirci Ciszterci Apátság

Az apátságot III. Béla Árpád-házi magyar király alapította 1182-ben, amely azonban csak fia, Imre uralkodása alatt készült el. Zirc ma a magyarországi ciszterci szerzetesrend központja. A középkori apátság épülete késő román és korai gót stílusban épült. Az épületegyüttes a mai apátság és az arborétum között helyezkedett el, alapjainak egy része megtekinthető arborétum felől megközelíthető romkertben. A XVI. században, a török hódoltság idején a szerzetesek elmenekültek, Zirc a környező bakonyi falvakkal együtt elnéptelenedett, az apátság épülete pusztulásnak indult. Az újjáépítés 1727-ben kezdődött, a barokk monostor és templom falaiba a középkori épületek köveit is beépítették, ma is látható formáját a XX. század elején nyerte el. A zirci apátok sorából kiemelkedik Villax Ferdinánd (1784-1857), az ő nevéhez köthető az épületegyüttes déli és nyugati szárnyának, az apáti- és királyi lakosztályoknak, a műemlék könyvtárnak és a Vöröstornynak a megépítése, valamint az angolkert kialakítása is. Regnálásának ideje az apátásg és Zirc egyik legfényésebb korszakának tekinthető. A cisztercieket a többi szerzetesrenddel együtt 1950-ben feloszlatták, birtokaikat elkobozták. A szerzetesi élet a rendszerváltást követően, 1990-ben indult újra és szép lassan megkezdődhetett az épületeggyüttes felújítása is.

 

Reguly Antal Múzeum és Alkotóház

A múzeum egy 1766-ban épült, barokk stílusú, műemlék lakóházban (Dubniczay-házban) került kialakításra. A múzeum témája főként a zirci születésű Reguly Antal munkásságához kapcsolódik, azaz a finnugor népek kultúrája, néprajza és persze a néprajzkutató élettörténete szolgáltatja a fő irányvonalat. Emelett jelentős a múzeum helytörténeti gyűjteménye is. A Kézműves Alkotóházban főként a helyi kézművesek tartanak foglalkozásokat bizonyos időszakonként, ahol megpróbálják átadni tudásukat az érdeklődőknek. A névadó Reguly Antal néprajzkutató, utazó, a finnugor nyelvi rokonság kutatásának kiemelkedő alakja, Zirc "nagy szülötte". 1819-ben született, édesapja jogász, a Zirci Ciszterci Apátság ügyvédje volt. 1839-től Finnországban, majd Oroszországban, főként az Urál hegység vidékén végzett kutatásokat, 1858-ban hunyt el Budán. A vendégkönyv egyik ajánlója szerint: Interaktív kiállítás az elejétől a végéig, gyermekes családoknak remek kikapcsolódás!

 

Forrás: csodalatosbakony.hu, Fotó: Wikipedia / Civertan

KAPCSOLÓDÓ

>> Komolyzene felsőfokon: 10 éves a veszprémi AUER FESZTIVÁL!

>> Harmónia a vizek felett: zenei ünnep Tihanyban