Vizek Háza Élménypark: Ismerkedj és játssz a vízzel!


2024.07.21 - Balatonica
vizek háza élménypark

A Vizek Háza Élménypark a 2022-es nyári szezonban nyitotta meg kapuit az érdeklődök előtt. A Zamárdi és Siófok határában található ismeretterjesztő és szórakoztató komplexum azóta várja a vízellátás szakterülete iránt érdeklődőket és a vizes játékok szerelmeseit.




A Dunántúli Regionális Vízmű munkatársai által üzemeltetett VIZEK HÁZA ÉLMÉNYPARKban a Balaton vízgyűjtőjéről, az ivóvízellátásról és a szennyvízkezelésről tanulhattok, valamint felfedezhetitek a vizes játszótér mókás elemeit: végigsétálhattok a víz útja sétányon, szökőkutat indíthattok egy biciklivel, vagy építhettek vízvezetéket is.

A 2022. májusában ünnepélyes keretek között átadott élménypark a Balaton vízgyűjtőjén, a Siófok-Törekiben található természetvédelmi területen, valamint annak közvetlen szomszédságában, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. zamárdi telephelyén épült meg. Az új, edukációra és szemléletformálásra egyaránt alkalmas élményparknak egy bemutatóterem, egy vizes játszótér és egy tanösvény is a része. Míg a bemutatóteremben egyebek mellett szemléletformáló installációk, oktatási anyagok, kis kémikus sarok és egy interaktív Balaton-makett kapott helyet, addig a vizes játszótéren a vizes szakma műtárgyait szemléltető játékokat, interaktív makettasztalt helyeztek el, és a vízszűrők egyes rétegeit bemutató mezítlábas tanösvény, a „víz útja sétány” is várja az érdeklődőket. A bemutatóteremtől kicsit távolabb eső töreki tanösvényen 4 új állomáshelyet is kialakítottak, így a komplex élménypark tanulmányi kirándulásoknak, iskolai programoknak is a helyszíne lehet.

A projekt globálisan is fontos kihívásokra hívja fel a figyelmet. Az UNICEF és a WHO jelentése szerint a világon élő emberek negyedének nincs hozzáférése tiszta, iható ivóvízhez; a potenciális népességnövekedés, a világgazdaságban lezajló átalakulás, valamint a klímaváltozás jövőbeli hatásai pedig várhatóan tovább növelik majd a víz iránti keresletet, miközben a vízellátás világszinten egyre bizonytalanabbá válik.

 

 

Forrás és fotó: DRV Zrt.

KAPCSOLÓDÓ

>> HOGYAN VÉDHETJÜK MEG A BALATONT AZ ALGÁSODÁSTÓL?

>> RITKA ORCHIDEAFAJ BUKKANT ELŐ A BALATONTÓL DÉLRE