Új vasútállomásokat adtak át a Balaton déli partszakaszán


2024.07.04 - Balatonica
jelzőtárcsa kert

Átadták a napokban Balatonszéplak-felső és Balatonyfenyves vasútállomását, amelyeket mintegy kétmilliárd forintból építettek újjá az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) beruházásában.




Bogdán Béla, a tárca közúti, műszaki ellenőrzési főosztályvezetője elmondta, Balatonszéplakon a létesítményt a régi épület elbontása után 600 millió forintos európai uniós forrásból építették fel. Míg Balatonfenyvesen 1,4 milliárd forintos európai uniós támogatással az új fogadóépület mellett a vágányok megközelítését szolgáló lépcsőkart is építettek, mindkét helyszínen napelemeket, hőszivattyús hűtő-fűtőrendszert telepítettek. Közlése szerint a projektben térfigyelő kamerákat helyeztek el, és Széplakon 12, Balatonfenyvesen 18 állásos kerékpártárolót, akadálymentes parkolót alakítottak ki, korszerűsítették az utastájékoztató rendszereket, és megújították az állomások környezetében a parkokat.

A beszámoló szerint májusban minden eddiginél több, 900 ezer vármegye- és országbérletet értékesítettek, havonta átlagosan 800 ezer utas használja utazásra a lehetőségeket. A Balaton déli partján tavaly 3,4 millió utas közlekedett vasúton, ami azt jelenti, hogy a vasút versenyképes a közúttal. Az elmúlt években kialakított menetidő, járatsűrűség és tarifarendszer biztosítja, hogy nyáron sokkal kényelmesebben és gyorsabban el lehet érni a balatoni településeket.

 

a csisztapusztai kisvasút végállomása, Balatonfenyves (1956, UVATERV / Fortepan)

 

Forrás: hírbalaton, Fotó: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HÉTVÉGI SPORTNAPOK A BALATON NEGYVEN STRANDJÁN

>> EZEKEN A BALATONI PONTOKON INGYENES A STRANDOLÁS