Színház az erdőben. Hol láthatsz ilyet?


2024.07.26 - Balatonica
fenyő csúcsok

A megszokott előadási keretekből lépnek ki az Amargant Színházi Műhely színészei, akik idén júliusban és augusztusban újra megmutatják a farkasgyepűi erdőben, milyen, amikor a természet alakítja a színházat.




Az Amargant Színházi Műhely nyári előadásai a Bakonyban:

A Vihar? című előadás, amit július 26-án és 27-én láthat a közönség, egy térspecifikus előadás, ami Shakespeare-szerű jelenetekből áll össze. A történet egy lakatlan szigeten játszódik, így tökéletesen illik az erdei közegbe, alapgondolata pedig, hogy ember és természet szorosan összefügg és érdemes megfontolni, hogyan ápoljuk ezt a törékeny viszonyt.

Ezután augusztus 16-án és 17-én a Katonaálom című darabot adják elő, ami annak idején a háború kitörésére reagálva született meg. A darab három katona történetét meséli el, méghozzá egy kislánynak, három különböző stílusban. Amikor ez az előadás alakot öltött, végig Brecht színháza lebegett az alkotók szeme előtt és az a szempont, hogy a háborúról nem lehet önmagában csak tragikus szemszögből beszélni, a traumák feldolgozásához szükség van iróniára és akár humorra is. Persze ott van a tragédia, mégis egy gyerekmese stílusában, így a realizmus és a mese keveredik, a végén pedig kőkeményen szembesülünk a tényekkel.

A két nagyobb, kétfelvonásos darab után egyfelvonásos szólódarabok következnek. Augusztus 23-án a Fölöttem az ég: Kosztolányi est, augusztus 24-én a Jelentés az akadémiának, augusztus 25-én pedig a Saint Just költözik az erdőbe. A Kosztolányi est Kosztolányi Dezső egy éjszakáját mutatja be. Ez egy Bach és Pachelbel zenéivel átitatott prózai előadás, amit Nagyhegyesi Zoltán ad elő és amit ezúttal nem csak az író novellái és versei inspirálnak, hanem a természet, mint közeg is. A Jelentés az akadémiának egy Kafka novella adaptációja és Ács Tamás adja elő. Nagyon izgalmas előadás ez, ami az erdőben nagyon jól működik, mivel a novellában megjelenik egy majom, aki a civilizációról, az emberiségről mesél, gyakorlatilag majom szempontból világítja meg az embert. A Saint Just című darabot egyszer már játszották Veszprémben, a Holtszezon fesztiválon. Ezz az előadást Ilyés Lénárd művészeti vezető Liszkai Tamással együtt rakták össze, aki redeti foglalkozása szerint katolikus pap, szóval az előadásait mindig átszövi egy nagyon izgalmas, eredeti nézőpont. Saint Just Robespierre jobbkeze és benne volt abban a szélsőséges csoportban, akik számtalan nyakazást hajtottak végre és akik megtagadták a kereszténységet és új vallást hoztak létre. Saint Just végül - mint oly sok kortársa: guillotine alá került. Ennek az előadásnak a dramaturgiai kiindulópontja, hogy miután az embert lefejezik, állítólag még 2 másodpercig tudatánál van – mi pedig ebben a darabban kitágítjuk ezt a 2 másodpercet és megnézzük, vajon mi játszódhat le ekkor egy emberben.

 

 

Forrás: helloveb, Fotó: pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> IRODALMI NAGYÁGYÚK A SIÓFOKI KULTÉRBEN

>> NYÁRESTI KONCERTEK A TIHANYI FŐTÉREN