Színes programokkal sprintelt a célba a Festetics Vágta


2024.08.19 - Balatonica
lóverseny zsoké fehér

Illyefalva nyerte meg a 15. Festetics Vágtát. A jubileumi rendezvényen 10 felnőtt lovas, 4 kishuszár és 3 gyermek mérettette meg magát, hogy kvalifikálhassanak októberre, Szilvásváradra a Nemzeti Vágtára.




A felnőtt lovasokat három futamba sorolták. Az elődöntőkből Kraszna, Illyefalva és Kétegyháza képviselői kerültek ki győztesen. A kishuszároknál is izgalmas volt a küzdelem, közülük Csikszenttamás lovasa volt a legeredményesebb. Göd és Baja képviselőivel jutottak a döntőbe. Ebben az évben már gyermekhuszár kategóriában is indult futam. A Festetics Vágta döntője sok izgalommal társult. A fiatalok közül az első kanyarban kettő kisodródott, de sértetlenül úszták meg a balesetet; végül a gödi színekben indult versenyző győzött. A kishuszároknál Csikszenttamás lovasa vezetett, de az utolsó kanyarban Baja képviselője meg tudta előzni, így ő lett a győztes. Az idei vágtán több újdonság is lesz, amely őket érinti. A felnőttek döntőjénél az előfutamhoz hasonlóan jól rajtolt Farkas Árpád Dán, Illyefalva lovasa. Az izgalmas két és fél kör végén Istafan Penge nevű lovával ért célba elsőként. A nyertes mellett a többi döntős, így Kraszna, Kétegyháza és Kocs valamint a rendező jogán Gyenesdiás lovasa is képviselheti települését Szilvásváradon október 5-én és 6-án a Nemzeti Vágtán.

 

 

A szervezők számos színes programot kínáltak a döntőig. Látványos volt a kopjások zászlós programja, akik a végvári vitézi életről és harcmodorról tartottak bemutatót. Elengedhetetlen volt idén is a kocsitoló verseny: Gyenesdiás és Kocs csapatai mérhették össze erejüket. Sokakat vonzott a szabadidomítási előadás, melyen Hamza Viktória három lova és kutyája mutatott be látványos produkciót. A Faludi-síkon található Festetics-pálya nagyon népszerű, ez az egyetlen helyszín, ahol 15 éve megszakítás nélkül szerveznek előfutamot a Nemzeti Vágtára.

 

Forrás: hirbalaton / keszthelytv, Fotó: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> Megújul a lovasturisztikai központ Fenékpusztán

>> Húsvéti piknik a Szántódpusztai Majorságban