Szent Iván éjszakája három balatoni ajánlattal


2024.06.20 - Balatonica
tűzrakás vízpart

Szent Iván éjszakája, más néven nyári napforduló, egy ősi ünnep, amelyet június 23-ról 24-re virradó éjszaka jegyeznek. Ez az év leghosszabb napja és legrövidebb éjszakája, egy sokrétű ünnep, amely a természet megújulását, a fény diadalát és az emberi közösségek összetartását ünnepli. A Balaton sem maradhat ki belőle.




MÁGLYAGYÚJTÁS VONYARCVASHEGYEN

2024. június 22-én (szombaton) Szent Iván-éji máglyagyújtásra invitálják az érdeklődőket Vonyarcvashegyen. Az e napon gyújtott tűzről azt tartották, hogy megvéd a köd, a jégeső, a dögvész ellen, termékenységvarázsló hatású, elősegíti a jó termést. A tűz átugrása egészség és szerelemvarázsló hatású. E hagyományok szellemében hangulatos program és tűzgyújtás részesei lehetnek az érdeklődők a vonyarcvashegyi strandon megrendezett közös éjjelen.

 

HAGYOMÁNYŐRZÉS BALATONAKALIBAN

A több évtizedre visszatekintő eseménynek a település több pontja ad otthont. Június 22-én a helyiekkel együtt ünnepelhetünk finom ételek és italok társaságában, néptánccal-népzenével, Szent Iván-éji programkínálattal, amelynek a csúcspontja egy tűzkerék meggyújtása lesz.

 

IDŐUTAZÁS ZAMÁRDIBAN

2024. június 24-én Szent Iván-éji időutazásra várják az érdeklődőket Zamárdi emlékhelyein. A varázslatos esten különleges programokkal készülnek a szervezők. Közösségi zenéléssel és múltidéző előadással keltik életre a történelmi korokat.  Az esemény 20.30 órakor kezdődik.

 

Forrás: csodalatosbalaton / wikipedia, Fotó: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 3 BALATONI KURIÓZUM A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN

>> A BAGOSSY BROTHERS HEGYILEVEGŐ PIKNIKET TART