Balatoni élvezetek receptre: Rizlingország Ünnepe Reziben


2024.06.27 - Balatonica
kert bicikli napernyő

A hétvégén Rizlingország kinyitja kapuit az érdeklődőknek. Az egész Balaton borrégióra jellemző a 2000 éves római szőlőművelés hagyományainak részleges továbbvitele, így nem csoda, hogy a helyiek az olaszrizling hazájának hívják falujukat, Rezit.




Reziben 2011 óta minden évben összegyűlnek a helyi termelők és a szőlőhegyen ünneplik a magyarországi viszonylatban legnagyobb területen termesztett fehérszőlőt, az olaszrizlinget. A nagyszüleink a hétköznapi, helyi alapanyagokból elképesztő minőségű dolgokat tudtak az asztalra tenni, máig érezni lehet azokat az ízeket a szánkban. Pontosan ezt a hangulatot hozza vissza évről-évre Rizlingország is. A rendezvényre látogató vendégek a helyi szőlőültetvényeken termelt szőlőt és a helyi borokat tudják megkóstolni. Továbbá helyi tehéntejből készült parenyica és gomolya sajtokat. Türelemmel, szeretettel és gondoskodással készült adalékmentes kovászos kenyerek és egyéb pékáruk is kaphatóak a Balaton nyugati csücskéből.

A szombati megnyitón a Szent Donát-kápolnában részt vesznek a Da Bibere Zalai Borlovagrend, valamint a Balatoni Borbarát Hölgyek tagjai is. Folytatásként a rendezvény szervezői szeretettel várják saját helyszíneiken az oda látogatókat. A szórólapon található térkép alapján könnyedén meg lehet találni a fentebb említett finomságok mindegyikét. Rizlingország Ünnepén lehetősége nyílik mindenkinek megismerni a hely atmoszféráját és a visszajáró vendégek megerősíthetnek abban, hogy aki egyszer járt már ott, biztosan nem fogja kihagyni a 2024. július 27-i Nyitott Pincék Éjszakáját sem. A rendezvény szervezői: Bakos Family Winery, Czimondor Pincészet, Takács Zsolt Pincészete, CseRoSajt Sajtmanufaktúra, Kelemen Kenyere.