Ritka orchideafaj bukkant elő a Balatontól délre


2024.05.23 - Balatonica
ritka orchidea

Botanikai szenzáció a Kis-Balaton–Nagyberek Tájegységében. Egy lakossági bejelentés mentén eddig ismeretlen méhbangó (Ophrys apifera) állomány került felfedezésre a somogyi Kötcse környékén. A különleges növény a beporzó rovarral párosodik.




A méhbangó (Ophrys apifera) május-júniusban virágzik. Virágzata nyúlánk, ritkás fürt, amelyet 3-12 rózsaszínes-sötétbarnás virág alkot. Külső lepellevelei rózsaszínek vagy fehérek. A belső lepellevelek aprók, színük zöldes, felületük szőrös. A sötétbarna mézajak erősen domború, alakja tojásdad, háromosztatú, a középső lebeny jóval nagyobb, a két oldalsó erősen szőrözött, tompán púpos. Tövénél világosbarna vagy barnásvörös folt látható, amelyet sárgásan szegélyezett lilásbarna rajzolat vesz körbe. Felülete bársonyos papillákkal fedett. A mézajak csúcsa erősen visszagörbült, rajta egy kihegyezett, kopasz függelék található. Ez a fokozottan védett orchideaféle meglehetősen ritka, eddig mindössze egyetlen előfordulása volt ismert a Balaton déli partján.

A bangó fajok speciális szaporodási stratégiát fejlesztettek ki, ugyanis virágaik nektárt nem termelnek, hanem a beporzó fajok nőstény példányainak megjelenését utánozzák le. Egyes fajok még a nőstények által termelt feromonokhoz hasonló illatanyagokat is termelni képesek. Ezek a trükkök arra késztetik az illető rovarfajok hímjeit, hogy megpróbáljanak párosodni a nősténynek vélt virágokkal és mindeközben beporozzák azokat. A most felfedezett élőhelyen néhány tő volt látható, azonban még csak a virágzás kezdeti időszakában járunk. 

 

 

Forrás: sokszínű vidék / wikipedia, Fotó: Wikipedia / Natural History Museum

KAPCSOLÓDÓ

>> TERMÉSZETVÉDELEM A BALATON-RÉGIÓBAN: KONFERENCIA CSOPAKON

>> VIRÁGOK ÉS KÖZÖSSÉG: MAGYAR TELEPÜLÉSEK PÁLYÁZNAK