Peter Makto: „A tiszta bulik sokkal erősebbek energiában"


2024.09.02 - Szalontai László - Hegedüs Róbert
peter makto dj

Peter Makto (Szigeti Péter) a magyar elektronikus zenei élet ikonikus alakja, ráadásul a Balatonica Radio egyik rezidens DJ-je. Teltházas nyári fellépései között válaszolt kérdéseinkre saját kiadójáról, a Zenebona Records-ról, a Chakra Boogie mixekről, a hazai klubéletről és arról, hogy mi minden foglalkoztatja még a zene mellett.




Ha jól számolom, idén 5 éves a Zenebona Records. Elmesélnéd a kiadó történetét az alapítástól kezdve, a csúcspontokon és mélypontokon keresztül egészen addig, hogy mostanában milyen terveket dédelgetsz a projekt égisze alatt és milyen kihívásokkal kell szembenézned ezek megvalósításakor?

 

A kiadó születésének körülményei tényleg izgalmasak. A Covid-időszakra úgy tekintettem mint egy lehetőség. Pangott a zenei ipar, nem voltak bulik, a kiadók sorra zártak be vagy éppen lassították a termelést. Úgy gondoltam, hogy ez az időszak remek alkalom elindítani egy projektet azzal a céllal, hogy majd ha újra indul az életünk, akkor egy erős termék legyen már a kezemben egy kialakult követői bázissal.

Mivel senki nem látta előre, hogy mi fog történni, úgy néztem rá, hogy az új termék a hazai piacon is vonzóbb lehet, mint azok, melyeket már ismerünk – persze tisztában voltam, hogy ez egy réteghangzás, nem a legnépszerűbb vonala az elektronikus zenének. Itthon meg pláne szűk keresztmetszet. A másik irány az állandó változásban levő zenei életem.

Nekem jót tett a leállás, mert teljesen el voltam telítődve az akkori zenékkel és már semmi nem motivált. Közelebb kerültem ugyan az újonnan felbukkanó „organic house" műfajhoz, de ott sem minden tetszett. Ezért kreáltam egy kiadót, ami a lehető legjobb módszer az új zenék tesztelésére és az új artistok kutatására. A nyitás óta lineárisan felfelé emelkedik a Zenebona iránya és útja. Nem volt még mélypont. A kiadványaink megfelelnek a nemzetközi mércéknek és mivel picit kilógunk a sorból, nagyon sokan támogatnak minket. A kihívás ebben az, hogy mindig olyan döntést kell hozni egy előadó szerződtetésekor, amivel a kiadó is értékesebb lesz és az artistnak is emeli a reputációt nálunk megjelenni. Ezért sem indulnak előnnyel a haverok. Ha nem jó a zene, nem adhatom ki, mert az cink lenne a labelnek.

Jelenleg azon dolgozom, hogy itthon még erősebb táborunk legyen. A kislemezek mellett pedig még azon, hogy az eseményeink is egy jó egységes közönséget alkossanak – ez utóbbi nehezebb, mivel itthon a pozícióban levő promóterek nem csinálnak ilyen bulikat, így nincs kultúrája az ilyen zenékre való bulizásnak. Konkrétan türelmetlenek az emberek azokkal a zenékkel, amik szépen és lassan épülnek. De ezt szülte a 4-5 perces Spotify-zenék kora.

 

 

Nyilatkoztad, hogy már megteheted, ne kelljen bárhová elmenned fellépni. A social felületeid beharangozói alapján a naptárad így is rendesen tele van. Hogyan szelektálsz? Mi marad benne a szívesen vállalt munkák körében?

 

Folyamatosan megtalál ez a bejelentés. Valójában senki nem értette tisztán, ezért is szeretek erről beszélni. Ez nem egy ilyen flegma dolog, hogy „megtehetem, hogy ne kelljen fellépni” – hiszen imádok DJ-zni! Az új irány az tény, de szimplán csak követem az érzéseimet. Míg korábban félelmekkel töltött el az a kérdés, hogy „mi lenne, ha tényleg csak azt csinálnám amit szeretek” – mára ez inkább egy magabiztos állapot. Számolgattam, hogy lássam a statisztikát. Közel 45%-a a fellépéseimnek valóban eltűnt. De így is maradt sok felkérés, amiért hálás vagyok az életnek és a közönségnek, hogy van igény erre a megújulóban lévő Peter Makto-hangzásra is.

Kíváncsiak sokan arra, hogy mit választok magamnak a jövőben. Azokat a munkákat azonnal lemondtam, ahol a korábbi évek hangzását, a kemény melodic house & techno zenéket kellene nyomni. Azokat is töröltük közösen a managementemmel erről egyeztetve, ahol a szervezői oldalon lenne anyagi keret rám, de valójában a közönség és én zeneileg már nem találkozunk. 

A változásaim tükre ez az állapot. Már nem hat rám az a tézis, hogy „most kell nyomni, amíg megy” – egy művészibb léleknek ez a halála. Mindenki átmegy ezen a darálón, amikor pörög a biznisz, mindent vállal az ember. Gépies lesz az egész, hízik ugyan a kassza, de valahol eltűnhet útközben az igazi szenvedély és a zenei önkifejezés, ami nekem a legfontosabb az utam során!

 

 

 
 
 

A siófoki Everness Fesztiválon például felléptél. Lehet kérdezni téged a spiritualitásról, és főleg, hogy a zenéddel mennyiben kapcsolódsz bármilyen spirituális tartalomhoz? Te magad egyébként milyen zenékből (és tevékenységekből) töltődsz? Mi nyugtat meg? Mi ráz fel? És melyikre van leginkább szükséged mostanság?

 

Ha a lékek szarul van, akkor a szervezet jelez először – hiszen a lélek temploma a test. Lehet, hogy az első jelekre nem figyelünk, de később valami komoly betegség alakulhat ki. Kb.: így voltam mikor letipliztem otthonról. Felszabadultam egy rossz érzésekkel kirakott gyerekkort illetően, de nem voltam jól, belül cipeltem sok terhet. Volt is egy komoly gyulladásos betegségem akkortájt, ekkor találkoztam a TM meditációs technikával (Transzcendentális Meditáció), amit mára már 22 éve gyakorlok. Ez a technika nagyon régóta velünk van, elérhető és ha van bárkinek őszinte hívása arra, hogy gyógyuljon, bátran merem ajánlani.

Jókat mosolygok azon, amikor például „a Peter Makto spiri ember” szinten címkéznek, mert én ezt nem szeretem a felszínen megélni. Nem kifelé mutatom, hanem a sajátos stabilizátoromként használom a belső munkátDe nem is titkolom, ha előjön ez bárhol, akkor hangot adok annak, hogy fontos a lelki élet – de nem vagyok ilyen erőszakos alak, hogy mindenkinek toljam, hogy legyen spiri életet élő ember.

Rengeteg módszert, technikát teszteltem. Figyeltem folyamatokat, tanultam több mindent és gyakorlok itthon a mai napig. Ha én jól vagyok, csak akkor tudom a környezetem felé leadni a megfelelő rezgést és energiát. Éppen ezért nem lényeges, hogy ezt tudják-e rólam első ránézésre vagy sem. Ezért sem változtatom a külsőm, nem öltözöm úgy és nem is hozom ennyire erősen bele a zenémbe az indiai hangokat vagy a keleti vagy bármely más egzakt elemeit ennek.

Nagyon erős irányzat mostanában az úgynevezett spiri termékek árulása. Örülök, hogy divatja van, így az elektronikus zenei kultúrában is megérkezett a nyugodtabb oldala is. Egyre több olyan esemény van, amikor nappal különböző technikákat gyakorolnak az emberek és este pedig önfeledten buliznak. Ami ebben számomra pozitív, hogy több olyan eseményen voltam, ahol az esti bulikon is megmaradt a tisztaság. Nincs ital és nincs kémia jelen – erősek nagyon a tiszta bulik! Sokkal erősebbek energiában!

A zenét én hangulati elemként használom az életemben. A töltés mindig én vagyok. Ha nem jó valami akkor visszalépek egyet. Lemegyek magamban addig a pontig, amíg nincs meg az elakadásra a válasz. Nagyon fontos, hogy megtanuljuk magunkat feltölteni. Nem a zenéből töltődök, de a zene fontos része minden pillanatomnak. 

Persze a fizikai világ is hatással van rám, a jó élmények, a jó történések adnak, töltenek, boldoggá tesznek. Manapság a kiszakadás az iparból a legkedvencebb elfoglaltságom. A lassulást élvezem. Erre van most szükségem, hogy elvonatkoztassak attól, ami az orrom előtt történik nap mint nap. Ez azért is fontos, mert szeretek mindig új irányokat felfedezni és kilépni a megszokottból. Ezáltal lendülök újra mozgásba és nyílik a kreatív teremtésem is. Ennek izgalma villanyoz fel, vagy ráz fel, ahogyan te nevezted.

Amikor szeles az idő, fogom magam, kicsettegek a 16 kerületi reptérre és nyomok egy 90 perces sárkányozást, ami egy intenzív TRX gyakorlattal is felér. Imádom azokat a széllökéseket, amikor már megemel a sárkány és rendesen küzdenem kell. Imádom, hogy ott vagyok a nagy pusztaságban. A szél, az eszköz és én teljesen kiürített aggyal.

 

 

A Balatonica Chillout Radion vitt Chakra Boogie szettekből bulikat is szerveztél. Mi ennek a sorozatnak az egyedisége? Hogyan fűzted fel hónapról hónapra az ide illeszkedő témákat? Mi lesz ennek a folytatása? 

 

A mai napig nem tudom, hogy mikor küldték le fentről ezt az elnevezést, hogy ilyen néven indítsam az új mix sorozatomat, ami később aztán nálatok kötött ki. Vidám, energetikus és picit misztikus név: ezért tökéletes mindenre. A mixeket illetően a finom hangzáson belüli kalandozás volt a cél. De mint kiderült, jó név egy klub sorozathoz is. Hűen a névhez, hét bulit terveztem a hét fő csakra pont köré építve a tematikát. Használtuk a színeket, mindegyik pontnak más a színe, így eleve egy meghatározó színkódot hirdettünk az embereknek a ruházatot illetően. Kortárs táncművészek próbálták átadni a csakrák jelentését az adott pontokra készült jelmezekben – ezeket szerettem a legjobban, mert abszolút nem a tipikus diszkó táncosok mozgásait látták az emberek.

Zeneileg pedig a csakra pontokra jellemző és általam elképzelt hangzás alapján állítottam össze a DJ-ket az estékre. Egy emelkedő happy energiamezőt vizionáltam hét alkalmon keresztül. És szépen összeállt. Egyedi volt, nagyot ment és üde színfoltja volt ez a sorozat a hazai éjszakai életnek. Valami naiv gondolat ott ragadt bennem, hogy az utolsó bulira már csak vizet iszunk és egymást ölelgetjük nagy boldogan – tisztán! Hát ezt még csiszolni kell. A folytatásról sem tudok még beszélni, homokpadon a hazai klubélet. Megfeneklett sok tekintetben. Helyszínünk sincs egyelőre. Majd jön fentről az információ és akkor megteremtem, amit kell. Ebben hiszek, így lett a Chakra Boogie is.

 

 

Egyrészt a Fertő-tó környékéről származol, másrészt az ország különböző pontjain régóta és rendszeresen megfordulsz: inspirálnak téged a zenédben a magyarországi tájak, és ha igen, melyik hogyan? A Balatonra különösen kíváncsiak lennénk :)

 

Van egy mottóm a DJ-zést illetően. A megfelelő filmzene kell a film képeihez és akkor jó egy buli. Így nem feltétlen a környezet a fő inspiráció. De fontos tényező az is – együtt minden alkotja az egészet.

Kis ország vagyunk, de nagyon színes zenei élettel. A régiókban más-más ízléssel. Ez attól függ, hogy az aktuális „uralkodó” üzletember adott területen mit tud erősen kibányászni, éppen ezért sok hangzás el sem jut az ország távolabbi pontjain az emberekhez. Míg az előadói rétegben mindig ott a zenei misszió, a tárgyalóasztaloknál a zene még mindig csak egy üzleti eszköz. Így már tudom, hogy ha az ország bármely vidékére hívnak, akkor milyen zenét fogok játszani, de természetesen a saját repertoáromon belül. Ha beakad egy jó helyszín mondjuk a természetben, akkor megyek ezzel az érzéssel.

 

A fellépésen kívüli életedről is szívesen hallgatunk tőled történeteket, beszámolókat. Merre utazol? Milyen kulturális tartalmakat fogyasztasz szívesen? A gasztronómiából mi jut el hozzád? A nyári sportéletet mennyire követted? És mindez hogyan hat rád összességében? Hol látod most magad a világban? 

 

A szakmai életem sűrűsége miatt a teljes visszavonulás híve vagyok. Ez nem befordulás, nem antiszociális jelenség. Csak amikor saját idő van, akkor nem kívánom a pezsgést és az embereket magam körül. Ami szabad kapacitásom és teljesen free azt a lányommal szeretem eltölteni – ha ráér, mert manapság már eléggé elfoglalt kis tini a csaj. 

Tényleg nincsenek nagy igényeim. Semmi extrém sport, semmi fancy cucc, vagy egyéb jaszkarizás nincs az életemben, amivel újabb képeket vagy sztorit tudok kreálni az Instagramra. Az utazás az lehet bárhova, ha kettesben megyek Fannival és él a minőségi apa-lánya idő. De ezeket is úgy választjuk, hogy érdekesek legyenek és kevésbé kommerszek célpontok. Valahogy velem született az, hogy amit mindenki csinál, én azt egyáltalán nem szeretném.

Évek óta a legjobb programunk egy laza sátrazás egy tó mellett. Mindent kerülök, ami kommersz. Legyen az kultúra vagy gasztronómia. Próbáltam már a fine dining vonalat is – azaz hívtak el ilyenre. Totál tisztelet a szakácsoknak és tuti jó a kísérletezés is, de nekem nem adta be. A közege sem jön át nekem ezeknek a sztoriknak. Ott már a divat mondja meg, hogy ki vagy és ez szembe megy mindennel, aki én vagyok! Feszengeni, ruhát, kocsit, viselkedést választani a laza érezzük jól magunkat helyett?! – na, azt nem! De ebben is szerintem erősebb a pszichére való hatás, hogy a trend mondja meg, hogy mit tegyél és képes a mai rendszer rendesen bűntudatot kelteni benned akkor, ha valamiben nem veszel részt. Nem vagy menő, ha nem csinálsz dolgokat. Kimaradok ezekből mind! Mindig igyekszem jól érezni magam az extrák nélkül is.

A saját világom kreátora vagyok, a megfelelő és jó emberekkel körülvéve. Áramlik egy szeretettel teljes energia, amiben sokkal fontosabb számomra az ember és az emberre ható kölcsönös kapcsolódás megélése mint a felszínen való megélés. Egy fürkésző és kíváncsi ember vagyok most a világban, nyitottan az újra és az ismeretlenre. Eddig soha nem tapasztalt békével belül – de ehhez kellettek azok a gyakorlatok és megmérettetések, amivel kezdtük ezt a beszélgetést. A fizikai és lelki méregtelenítés nélkül most nem tudnám ezt a játékot ilyen jól működtetni.