Őszi kiállítások és új kiállítótér a veszprémi Művészetek Házában


2024.09.10 - Balatonica
trombitás kiállítás megnyitó

A Művészetek Házában ősszel is színes tárlatok várják a látogatókat: emberi gondolatok mesterséges intelligenciával, két évtizednyi plakát, és egy Veszprémhez kötődő műgyűjtemény. Sőt, BOTANIKART néven egy új tér is nyílik majd a Dubniczay-palotában.




Szeptember 3-tól látható a Csikász Galériában a MAGÁNKÉP című tárlat, mely Géczi János magángyűjteményébe enged betekintést. Kortárs kollekcióról lévén szó, a közelmúlt történetei elevenednek meg a falakon. Képzőművészek pályáinak és egy irodalmár munkásságának a kereszteződési pontjait, párhuzamos szakaszait jelzik a művek, s arról az élet- és kulturális közegről tanúskodnak, amelyet a többnyire magányosan tevékenykedő művészek létrehoztak. Mintegy hatvan képzőművészeti alkotás kerül most bemutatásra.

 

 

Szeptember 7-én egymás után, két kiállítás is nyílt a Dubniczay-palotában

Can Togay  a RETTENTŐ GONDOLATOK BOLTJA (és a Jó gondolatok terme) kiállítási anyagával a generatív képi és nagy nyelvi modellek - népszerű nevükön „a mesterséges intelligencia” - művészeti és kulturális színtérre gyakorolt hatását és jövőképét boncolgatja. A technológiai robbanás okozta “pánik” nem ritka a művészet területén. A fénykép, majd a mozgókép megjelenése után valószínű, hogy újabb korszakos fordulatnak vagyunk tanúi a művészetben és a technológiában. Sok, nagyon sok talmi vagy legalábbis művészeti értékkel kevéssé bíró eredménnyel lesz dolgunk, de lesz olyan is, ami elmélyíti és gazdagítja világunkat.

A digitális képalkotás klasszikus irányzatát Tóth Andrej munkáin keresztül ismerhetjük meg. A kortárs plakátművészet kiemelkedő, a szakmában többszörösen is díjazott, elismert alakja, az elmúlt húsz év során a kulturális élet olyan szereplőinek készített plakátokat, mint az A38 Hajó, a Radnóti Színház vagy a Danubia Zenekar. A retrospektív kiállítás a húsz év (2004 – 2024) során létrejött plakátokat hivatott felvonultatni, külön fejezetekre bontva és bemutatva a kulturális plakát műfajának sokszínűségét, de az alkotó szuverén és oktatói munkái is láthatóak lesznek.

 

 

A kiállítások mellett az intézmény egy megújuló térrel és ezzel együtt új funkcióval is bővül. A Dubniczay-palota egyik eddig ritkán kihasznált helyisége BOTANIKART participatív tér néven nyílik meg 2024 szeptemberében. A vadon termő növények megismerésére és hasznosítására fókuszáló témahét párhuzamosan zajlik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projektben szintén részt vevő görög Elefszína városában létrehozott azonos tematikájú projekttel. 

 

Forrás: helloVEB, Fotó: Művészetek Háza FB

KAPCSOLÓDÓ

>> Tóparti reggelek emlékei a Kultkikötő Kápolnatárlaton

>> Nyári kiállítás a balatoni magánnyaralók világáról