Nyári kiállítás a balatoni magánnyaralók világáról


2024.08.05 - Balatonica
balatoni nyaraló fortepan 1960

Kiskapu a Balatonra címmel szeptember 1-ig látható a veszprémi Lackó Dezső Múzeumban az a kiállítás, ami a szocializmus időszakában létrejövő nyaralótelepek világát idézi meg. A nyár kihagyhatatlan kiállítása a múlt század '60-as, '70-es éveibe repít vissza minket.




A „Kiskapu a Balatonra” a szocializmus időszakában létrejövő nyaralótelepek világát kívánja megidézni és értelmezni, azt a miliőt, melyhez a lapostetős nyaralóépületek, a falnak támasztott kempingbringák, na meg azok a bizonyos „formás” kerítések és kapuk ugyanúgy hozzátartoztak, mint a manapság egyre erősödő nosztalgiával emlegetett lángosillatú strandok, esti szalonnasütések.

A kiállításhoz számtalan esemény is tartozik (beszélgetések, tárlatvezetések, szabadtéri vetítések).

 

 

A MAGYAR MÚZEUMOK beszámolója így ajánlja a kiállítást: A múzeum második emeletén egy amolyan formás kiskapun kell benyitni a kiállításra, és a kapu mögött egy egész világ köszön ránk, a szocializmus időszakában létrejött nyaralótelepek miliőjét megidézve, a falnak támasztott kemping biciklivel, a szárítón lógó fecskével, a csíkos strandmatraccal, a pilleszékkel, a gázrezsóval, a kertmozival. A „második otthonokban” zajló élet megállított időpillanatába lépünk be, a múzeumtól megszokott, szinte már elvárt alapossággal és érzékenységgel találkozunk az egyetlen térben kialakított, négyzetméterekre osztott hangulatokkal.

A kurátor Törő Balázs évek óta kutatja ezt a korszakot és gyűjti a hozzá kapcsolódó relikviákat.

 

Forrás: Füred TV, Fotó: Fortepan (Balatonszéplak, 1960)

KAPCSOLÓDÓ

>> Ritka 500 éves kincsleletet ástak elő

>> Nagykiállítás mutatja be Veszprém egyedi értékeit