Múltjárás közel s távol: Zánkai Értékek Napja


2024.09.16 - Balatonica
zánka partszakasz

A Zánkai Értékek Napja egy különleges esemény, amely bemutatja a helyi kultúra, hagyományok és közösség értékeit. Ezen a napon minden korosztályt izgalmas programok és felejthetetlen élmények várnak.




2024. szeptember 28-án rendezik meg a Zánkai Értékek Napját.

Az esemény helyszíne a Zánkai strand. A rendezvény keretében különböző művészeti előadások, néptáncbemutatók, helyi zenekarok koncertjei várják az érdeklődőket. Ezek az előadások hűen tükrözik Zánka történelmét és hagyományait.

Zánka környéke már az őskorban is lakott hely volt, amit a község határában talált újkőkorszaki, késő rézkori és kora bronzkori leletek is bizonyítanak. Az ókorban a Balaton környéke Pannonia néven a rómaiak uralma alatt állt. A római birodalom idején Zánka területe is lakott hely volt, a református templomnál levő dombon e korból való leletek kerültek felszínre. A mai Zánka első változatában Árpád-kori település, nevét 1164-ben említette először oklevél. A török hódoltság alatt a környék is sokat szenvedett: 1548-ban a törökök Zánkát is felégették, a falu az 1696-os adóösszeírásban már nem is szerepelt, puszta lett. 1736-ban német református telepesekkel népesítették újra a Zánka nevezetű falvat, mely a 19. század elejére elmagyarosodott. A 20. század elejéig még Zala vármegye balatonfüredi járásához tartozott. 1968 és 1972 között építették ki a 3000 fő befogadására alkalmas Zánkai Úttörőtábort, amelyet hivatalosan 1975-ben adott át Kádár János. Évente átlagosan 25 ezer, ebből a nyári szezonban 15 ezer gyerek táborozott itt. A rendszerváltás után az intézmény neve gyakran változott, de sokáig állami tulajdonban maradt, míg 2016-ban a kormány ingyenesen A Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány-nak adta. 2014 óta az Erzsébet-táborok égisze alatt tanévben ún. ottalvós osztálykirándulásokat, a nyári szünidőben pedig rászoruló gyermekek ezreit fogadja ingyenes üdülésre, heti váltású turnusokban. 2020-ban nagyszabású felújítási munkálatok kezdődtek a területén. (Wikipedia)

 

Úttörőváros Zánkán, 1979 (Fortepan / Umann Kornél)

 

Forrás: programturizmus.hu, Fotó: wikipedia (civertan)

KAPCSOLÓDÓ

>> Egyetlen éjszakára megnyílnak Keszthely látványosságai

>> Zalakaros európai aranyérmes virágos település