Mit keres a Balatonban a vörös mocsárrák?


2024.10.19 - Balatonica
vörös mocsárrák

Korábban nem volt jelen térségünkben a tízlábú rákfaj, azonban az utóbbi időben egyre nagyobb számban találkoznak vele a kutatók. A vörös mocsárrák egyedeit főként hobbi állattartók eresztik a vízbe, ami azért veszélyes, mert egy idegenhonos faj káros hatással van az őshonos fajokra.




A vörös mocsárrák (Procambarus clarkii) világszerte az egyik leggyakoribb tízlábú rákfajjá vált a véletlen és direkt telepítések hatására. Ebben nagy szerepe van az emberi felelőtlenségnek és tudatlanságának, hiszen számos természetes vízbe bekerült, főleg a kevésbé jártas hobbi állattartóknak köszönhetően.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén napjainkig nem volt ismert a vörös mocsárrák előfordulása. A kutatóintézet munkatársai idén októberben azonban mind a Balatonban és annak vízrendszerében, mind a Séd vízrendszerben is kimutatták a vörös mocsárrák jelenlétét, ami komoly aggodalomra ad okot. A mocsárrák egy igen agresszív faj, ahol felbukkan, ott a vízi élőlények fajösszetétele gyorsan megváltozik. Azonban nem csak ezzel, hanem az általa hordozott kórokozók által is megtizedeli az őshonos tízlábú rákfajaink állományait. Jelen esetben a Bakony és Balaton térségében elsősorban a folyami rákra és kecskerákra jelent nagy veszélyt. Kiváló aljzatfúró, ezért az árvízvédelmi töltések, a zárt és felszíni csatornahálózatok gyengítésével is képes károkat okozni.

 

Ebben a videóban egy michigani tóvidéken okoz nagy károkat a vörös mocsárrák

 

Forrás: hirbalaton / BfNPI, Fotó: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> Halloween gyerekhajóra szállhatunk a Balatonon

>> Merre utaznak tovább a költöző kék vércsék?