Milyen ételeket érdemes fogyasztanunk a kánikulában?


2024.06.27 - Balatonica
görögdinnye törölközőn

Ugyan most néhány napra szünetet kapunk a nyári kánikulából, de számíthatunk még újabb hőhullámokra, így érdemes átgondolnunk, hogy milyen ételeket tárazzunk be a nagy hőségek idejére.




A képlet nagyon egyszerű: a folyamatos hidratálás érdekében és a kiszáradás ellen magas víztartalmú ételeket ajánlott ennünk a nyári melegekben, ezek többsége zöldség és gyümölcs. Ha ez nem elég segítség, mutatjuk a konkrét példákat:

> Uborka: az uborka 96%-os víztartalma a legmagasabb víztartalommal rendelkezik a szilárd élelmiszerek közül.

> Jégsaláta: a jégsaláta szorosan a második helyen áll az uborka mögött, és bár a sötétebb zöldségek tápanyagban gazdagabbak, a jégsaláta - amely 96%-ban vízből áll - az egyik legjobb hidratáló.

> Zeller: Amellett, hogy a zeller 95%-ban víz, kiváló rostforrás is.

> Retek: a retek 95%-ban víz, rostban és C-vitaminban egyaránt gazdag.

> Fejes saláta: amellett, hogy 95%-ban vízből áll, a fejes saláta kiváló folsav-, rost-, A- és C-vitaminforrás.

> Paradicsom: a paradicsomot gyakran a zöldségfélék közé sorolják, pedig a gyümölcsök családjának tagja - és a legmagasabb víztartalmú (94%). A paradicsom likopint is tartalmaz, egy antioxidánst, amely segít megvédeni a szervezetet a sejtkárosodástól.

> Cukkini és nyári tök: főzve vagy nyersen, a cukkini és a nyári tök, mindkettő 94%-ban víz, egyforma mennyiségű hidratálást biztosít. 

> Spárga: a nyers vagy sült, káliumban gazdag spárga 92%-a víz, ezért érdemes néhány szál spárgát grillezni vagy egy hűtött spárgalevesbe keverni.

> Paprika: a 92%-ban vizet tartalmazó paprika antioxidánsokban gazdag kombinációját kínálja a frissességnek és a ropogásnak.

> Káposzta: főzve a legtöbb káposzta még több vizet tartalmaz (94%). 

> Karfiol: a káposztához hasonlóan a főtt karfiol is több vizet (93%) tartalmaz, mint a nyers fogyasztása.

> Gombák: a gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságairól ismert gombák 92%-a víz. A maximális egészség és hidratáltság érdekében fogyasszuk a gombát nyersen.

> Dinnye: a görögdinnye 92% víztartalmú. Amellett, hogy segít a hidratálásban, a görögdinnye a sejteket erősítő likopin másik kiváló forrása.

> Spenót: a 92%-ban vízből álló spenót egy tápanyag-erőmű, és nagyszerű kalcium-, magnézium-, kálium- és vasforrás.

> Eper: a 92%-ban vízből álló eper alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú és C-vitaminban gazdag. 

Az ezekből frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek is jó megoldásnak számítanak.

 

Forrás: naphire.hu, Fotó: unsplash.hu

KAPCSOLÓDÓ

>> EGÉSZSÉGPART: NYÁRI SZŰRŐVIZSGÁLATOK A BALATONNÁL

>> MIT OLVASSUNK A NYÁRON? A LIBRI DÍJAK SEGÍTENEK VÁLASZTANI.