Mik az idei legjobb strandételek a Balatonnál?


2024.08.03 - Balatonica
beach bar

A Balatoni Kör idén tizedszer hirdette meg Európa máig egyetlen strandétel versenyét. A rekordszámú nevező közül kiválasztott díjazottokat a balatonvilágosi Lavender Teraszon tartott eredményhirdetésen mutatták be.




Az Év strandétele díjat idén a balatonlellei Mesés BBQ & grill bisztró báránnyal töltött szőlőleveles káposztája nyerte, mely hidegen tálalva igazi nyári különlegességgel gazdagítja a strandétel kínálatot. A darált bárányhúst rozmaringos zöldbúza törettel fermentált szőlőlevélbe töltve helyezik a szintén fermentált póréhagymás hideg káposztára házi málnaecetes lilahagymával. 

Büfé kategóriában a pálmát Alsóörsről az Oliva strandbüfé vitte el. A példátlanul erős kreatív lángos mezőnyben sikerült egy nagyon szerethető újítással előrukkolniuk: a pirított pisztácia nemcsak a bazsalikomos pesztót teszi különlegessé, hanem a lángos tésztájába is belekeverik. Koktélparadicsommal és parmezán forgáccsal válik teljessé az ízek és a látvány harmóniája.

Idén új versenykategória volt az Év stranddesszertje: a Tiki Beach bisztró szezonális gyümölcsökkel koronázott tarhonyapudingja a legismertebb ázsiai desszertből varázsolt igazi balatoni Beach Foodot Zamárdiban azzal, hogy a tapióka gyöngy helyett tarhonyát főznek vaníliás, cukros tejben. Narancs, lime és citrom ízesítéssel, sárgakrémmel pudingosítják, majd hidegen tálalják a szezonnak megfelelő gyümölcspürével, friss gyümölcsökkel és mentalevéllel.

Vega különdíjat a badacsonyörsi Vánkos faszénen tisztított vajjal grillezett patisszonja kapott. Égetett citrom levével, saját készítésű sárgaborsó miso-val készült vajas kukoricahabbal. Füstölt paprikaolaj és házi magropogós mellé fermentált szőlőszemekkel és tetején sümegi parmezán jellegű sajtforgáccsal kerül tányérra.

Az Év felfedezettje idén Siófok – Szabadifürdőn a Julcsi kalácsoda, akik a szokásos édes kürtöskalács műfajban is tudtak kiemelkedőt mutatni azzal, hogy rengeteg helyi liofilizált málnával spékelték meg, ami már látványként kívánatossá teszi az ételt. Ugyanakkor a sós kürtösben is egyedit alkottak azzal, hogy a sajtot nem töltelékként vagy feltétként adták hozzá, hanem baconnel vagy anélkül pirítják össze a sós tésztából készített kaláccsal.

 

Forrás: hirbalaton, Fotó: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> A balatoni nyelves lett az Év Strandétele

>> Gombócból sosem elég Balatonfűzfőn