Miért van több sikló a beépített tóparti településeken?


2024.07.31 - Balatonica
balatoni sikló

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatói a mesterséges tóparti élőhelyek hatását vizsgálták a kockássikló-populációk méretére vonatkozóan, és sokunk számára meglepő eredményt kaptak.




Bár az emberi tevékenységek miatt csökken a biodiverzitás, vannak olyan állatok, amelyek kifejezetten kedvelik a városias környezetet, hiszen nagyobb számban fordulnak elő például a Balaton partján. Ilyen állat a kockás sikló (Natrix tessellata), amelyek egyedsűrűségét vizsgálták a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai.

Összesen 25 helyszínen választottak ki 250 méter hosszú mintavételi helyeket a Balaton partvonalán, kikötőkben és sétányokon. Azt is vizsgálták, hogy a tavat körülölelő főutak (7-es és 71-es út) közelsége és a városok mérete milyen hatással van a siklók egyedszámára. Eredményeik szerint a városi területek mérete, az utakkal való borítottság, a főutak közelsége és a mesterséges kőszórás területe miatt több a kockás sikló a Balaton-parti helyeken. A kutató szerint ennek az lehet az oka, hogy az ember által létrehozott mesterséges felületek (pl. partmenti bazalttömbök) között nagyobb biztonságban vannak a rájuk vadászó ragadozóktól. Eközben több és jobb táplálékforrás várja őket, ami pedig pozitívan hat a kockás siklók túlélésére és szaporodására.

 

 

Forrás: hirbalaton, Fotó: pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> Ritka hattyúk tűntek fel a Kis-Balatonnál

>> Egy hattyúpár megható ragaszkodása