Miért nem használnak a magyarok naptejet?


2024.07.23 - Balatonica
napozószékek vízpart

A magyar lakosság csupán 8 százaléka használ fényvédő krémet egész évben, a túlnyomó többség csak nyáron figyel erre oda (ha egyáltalán) – derült ki egy friss, reprezentatív kutatásból. Amikor legerősebb az UV sugárzás 11-15 óra között, akkor csak a megkérdezettek negyede szünetelteti a napozást.




Annak érdekében, hogy növeljék a fényvédelemmel és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudatosságot összefogott két cég: az Affidea Magyarország és a Dr. Kelen, aminek keretein belül júniusban ingyenes melanomaszűrést is szerveztek. A vizsgálaton részt vevők több mint 7 százalékánál találtak olyan eltérést, amely további kezelést igényelt a szakorvosok szerint.

A KSH adatai alapján évente több mint 70 000 új rosszindulatú daganatos megbetegedést jelentenek Magyarországon, és több mint 30 000 fő hal meg évente daganatos megbetegedés következtében. A rendszeresen végzett ön- és szűrővizsgálatok életeket menthetnek, többek között a melanoma esetében is, amely a bőrdaganatok egyik típusa. A melanoma kialakulása mögött sok esetben a túlzásba vitt napozás és a gyakori leégések állnak, illetve a megfelelő fényvédelem hiánya. A magyar lakosság fényvédelemmel és napozással kapcsolatos attitűdjét és szokásait is vizsgálta az Affidea Magyarország országos, reprezentatív kutatása, mely szerint bőven van még hova fejlődnünk, ha bőregészségről és prevencióról van szó. A kutatásból kiderült, hogy a magyarok 43 százaléka csak nyáron használ fényvédő krémet, és csupán 8 százalékuk figyel erre oda télen is. Az erős napsütést mindössze 40 százalékuk kerüli, a 11-15 óra közötti napozás szüneteltetése pedig csak a megkérdezettek negyedére jellemző. A nőkről elmondható, hogy jobban odafigyelnek a bőrük egészségére, mint a férfiak. További részletek itt.

Az ijesztgetés helyett a tudatosítás a cél. A naptej mellett egyébként a megfelelő ruházat, a napszemüveg, a kalap és nyilvánvalóan az árnyék is a segítségünkre van. Az erős nyári naptól szélsőséges esetben hőgutát is kaphatunk vagy kiszáradhatunk, a szemnek sem tesz jót, de változtatni soha nem késő. Ha azt érezzük, hogy a nap végére túlzottan kivörösödött vagy kiszáradt a bőrünk, a saját bőrtípusunknak megfelelő testápoló használata javasolt. Legkésőbb a nyaralások végeztével érdemes elmenni egy dermoszkópos szűrővizsgálatra is. Élvezzétek ésszel a jó időt!

 

 

Forrás: hirbalaton, Fotó: pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> ÖNBARNÍTÓ RETTENETEK A KÁDÁR-KORBAN

>> MA MUSZÁJ LESZ CAPPUCCINÓT INNI