Megújult kiállítással vár a balatonszemesi Postamúzeum


2024.07.11 - Balatonica
bélyeg boríték vitorlás

A felújított balatonszemesi Postamúzeumban újra látható a ”Kocsiszekértől az elektromobilig – a postai szállítás története a középkortól napjainkig” című különleges tárlat. A kiállított járművek között egy 1928-ban gyártott vasúti mozgópostakocsit és egy manapság használatos Kyburz elektromos triciklit is kipróbálhatunk.




A Postamúzeum balatonszemesi kiállítóhelyének története 1962-ben kezdődött, amikor a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága, a műemléképület kezelője, a XVIII. században épült lóváltóállomás istállóépületét átadta használatra a Postamúzeumnak. A hamarosan idetelepített vasúti mozgópostakocsi és a felépített kocsiszín a postai szállítástörténet tematikus kiállítóhelyévé tette Balatonszemest. A balatonszemesi Postamúzeum egy újabb mérföldkő a Magyar Posta és a Postakürt Alapítvány azon törekvéseinek megvalósításában, hogy a Posta történelmi örökségét megelevenítő, turisztikailag frekventált, vidéki postamúzeumokat felújítva, megszépülve adjanak át a nagyközönség számára.

A most megnyílt tárlaton a postai szállítás izgalmas történetén keresztül végig követhető, miként fejlődött a technológia is, többek között egy Mátyás király korabeli kocsiszekér makettje is megtekinthető, amely azokat a korabeli utazásokat idézi, amelyeket a XV. század futárjai az első postakocsikon tehettek meg Buda és Bécs között. A Magyar Királyi Posta már 1897-től használt motoros tricikliket, később gépkocsikat, teherautókat, buszokat és egyéb speciális járműveket, amelyekkel szintén megismerkedhetnek a látogatók, csakúgy, mint az 1902-es Peugeot-val vagy az 1928-ban gyártott vasúti mozgópostakocsival, vagy éppen a mai kor postásai által használt a Kyburz elektromos triciklivel, amely ki is próbálható.

 

Balatonszemes, 1959 (Sattler Katalin / Fortepan)

 

Forrás: HírBalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> VEGYETEK CSOKIILLATÚ MACSKANYELV BÉLYEGET!

>> LESZ-E BALATONI OLÍVATERMESZTÉS?