Megidézett reformkor: újranyílt a füredi Esterházy-kastély


2024.05.21 - Balatonica
fortepan szívkórház

Több mint egymilliárd forintból megújult a reformkori városrész legrégebbi műemlék épülete, a Szívkórház mellett régóta üresen álló, egykori Esterházy-kastély, amely egy vadonatúj látogatóközpontot is kapott.




Az Esterházy-kastély kétemeletes műemlék épülete 1782-ben épült barokk ízlésben. A fürdőtelep legmagasabb pontján álló nyaralóház volt az első igényesebb magánépület a reformkori városrészben. Szintjei körülbelül százévenként épültek. Az eredeti Esterházy nyaraló egyszintes volt, 1820-ban készült az első emelet, 1940-ben pedig a második. Bár több mint 160 éven keresztül az Esterházy család tulajdonában volt, eredeti funkcióját, a méltóságteljes családi nyaralóház szerepét, csak néhány évig töltötte be. Többször bérlők kezelésében állt. Volt vendéglő, 24 szobával rendelkező minőségi szálló, később MÁV tisztviselők üdülőtelepe. 1944-től a Teleki Pál Tudományos Intézet egy részlege költözött be, itt volt az Államtudományi Intézet könyv- és térképtára, sőt saját nyomda is üzemelt. 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, majd sokáig munkásüdülőként használták. A műemlék épület hosszú évek óta üresen, leromlott állapotban várta sorsát.

A patinás épületben mostantól egy nyaralástörténeti kiállítás látható. A kiállítást tulajdonképpen egy korabeli utazóként nézhetik végig a látogatók. Megismerhetik a hajdani közlekedési módokat, mustrálhatják a különböző szállás lehetőségeket, megismerhetik a város gyógyfürdő kultúráját és nem mellesleg a korabeli szórakozási lehetőségeket.

 

 

Forrás: balatonfured.hu, Fotó: Fortepan (Szívkórház 1940, Gyöngyi)

KAPCSOLÓDÓ

>> MÚZEUMI MARATON A MÚZEUMOK MAJÁLISÁN

>> ÚJ FÉNY VETÜL BALATONFÜRED MÚLTJÁRA

>> TITKOS KERT AZ ESTERHÁZY-KASTÉLYBAN