Nincs vége a kánikulának: közel 30 fokra melegszik fel a Balaton


2024.07.11 - Balatonica
strand lepedő női láb

A korábbi előrejelzéseknek megfelelően a Balatont is elérte az idei év eddigi legerősebb hőhulláma. Ugyan szombaton egy-egy nagyon gyenge hűvösebb léghullámnak sikerül megközelíteni a tó térségét, a hét elején újból rendkívül meleg levegő áramlik be és kedden fog tetőzni a hőség.




A szélsőségesen meleg időjárást egy hullámzó időjárási frontrendszer okozza, amelynek északnyugati oldalán (Németországban, vagy a Benelux országokban) 15 fokkal is hűvösebb van, mint a déli oldalon, ahova jelenleg a Kárpát-medence is tartozik. Az említett front a hét elején ismét hátrálni fog és a Mediterrán illetve a Balkán felől újból rendkívül meleg levegő áramlik a térségünk fölé.

A jelenlegi számítások alapján kedden lesz a legmelegebb a Balatonnál, 37-38 fok körüli csúcs hőmérsékletekkel. A térségben esetlegesen kialakuló egy-egy zivatar sem a hőséget, sem a szárazságot nem csökkenti tartósan. A Balaton vize a jelenlegi 27 fokról keddre akár 29 fokra is melegedhet. A forróság egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem erősödik meg időnként a szél, akár minden felhőzet nélkül is, ezért mindenképpen javasolt követni a viharjelzést!

 

Forrás: hírbalaton, hungaromet, Forrás: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> NAPRÓL NAPRA FOKOZÓDIK A HŐSÉG