Újabb klassz komolyzenék a balatoni égbolt alatt


2024.07.12 - Balatonica
komolyzene vízpart

2024. július 12. és 30. között tizedik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! Fesztivált a Balaton körül és Tatán, melynek ingyenes, komolyzenei koncertjeire mindenkit szeretettel várnak. Szemezgettünk a sokféle program közül.




A Klassz a pARTon! Fesztivált 2015-ben rendezte meg első alakalommal a Cimbora Alapítvány és Érdi Tamás zongoraművész. Kihozták a klasszikus zenét a koncerttermekből, hogy a közönség ne a megszokott keretek között, ne a megszokott formában, hanem szabadtéren, a vízparton, parkokban, ligetekben - akár a fűbe heveredve - hallgathassa a színvonalas koncerteket. Az idei fellépéseket Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonföldvár, Balatonkenese, Balatonszárszó, Balatonszemes, Szigliget és Tihany szabadterein érhetjük utol. Az alábbiakban mutatunk néhány ígéretes ajánlót.

 

 

Lakatos György tanítványaival visszatérő vendége a Klassz a pARTon! Fesztiválnak. A nemzetközi hírű fagottművész közvetlen stílusával igazi élménnyé varázsolja koncertjeit, interaktív programjain nemcsak játszik, hanem  mesél zenéről, zeneszerzőkről, és szó szerint darabokra szedi hangszerét. Zeneakadémista tanítványaiból alakult 2021 tavaszán Az Intermezzo Fagott Kvartett. A tanítványok azóta mindannyian művészoklevelet szereztek de továbbra is folytatják tanulmányaikat korábbi mestereiknél. A zenekar fiatal művészei hisznek abban, hogy csak magas színvonalú előadás és az élő zene erejével lehet meghódítani a közönséget, repertoárjukban a klasszikus zene mellett más műfajok is helyet kapnak.

Mikor? július 14. Hol? Balatonkenese, Széchenyi Park Víziszínpad

Érdi Tamás játékán páratlan belső zeneiség szűrődik át. Valami olyan megfoghatatlan, katartikus művészi élményt nyújt, amely jóval túlmutat a látható világon és a hangszertechnikán. A fiatal zongoristanemzedék egyik legtehetségesebb képviselője koraszülöttként vesztette el látását. Kiváló zenei képességei már kisgyermek korában megmutatkoztak. Tanára, Becht Erika speciális módszerrel teszi „láthatóvá” számára a kottákban írottakat, és ő ennek alapján alakítja ki saját művészi olvasatát.” 

Mikor? július 18. Hol? Szigligeti Alkotóház // július 23. Balatonföldvár, Bajor Gizi Közösségi Ház // július 26. Balatonalmádi, Szent Erzsébet Liget

A MOL Új Európa Alapítvány Tehetségtámogató Porgramjának ösztöndíjasainak, Megyimórecz Ildikó, Bánfi-Nemes Réka, Dolfin Balázs,Kovács Gergely kamarakoncertje. Műsoron: Liszt: Csárdás macabre, S.224 / Hüe: Fuvolafantázia / Sztravinszkij: Olasz Fantázia - tételek / J.Strauss: A Denevér – Adél kacagó áriája / Puccini: A fecske – Magda áriája / Gounod Faust: Margit ékszerária / Sztravinszkij: Olasz szvit – tételek / Liszt: XIV. Magyar rapszódia

Mikor? július 29. Hol? Balatonfüred, Kisfaludy Színpad

 

Forrás: funzine, Fotó: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HALLGASSATOK BELE A '80-AS, '90-ES ÉVEK NÉPSZERŰ FILMZENÉIBE!

>> AZ EURÓPAI ÉS A DÉL-AMERIKAI ZENE RANDEVÚZIK PÁPÁN