Kihirdették, melyek a Balaton idei legjobb strandjai


2024.07.15 - Balatonica
fortepan bélatelep 1969

2024-ben a Balatoni Szövetség (BSZ) 21. alkalommal hirdette meg a Kék Hullám Zászló strandminősítést, amelyre rekord számmal jelentkeztek a balatoni strandok A legtöbb pontot és ezzel a Balaton Legjobb Strandja 2024. címet a gyenesdiási Diási Játék strand kapta.




A BALATONI SZÖVETSÉG partnereként a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség (MTÜ), a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai helyszíneltek a strandokon 2024. június 24-től hat napon keresztül. Idén is egytől öt csillagig kaptak értékelést a nevezett strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát, illetve választékát.

A KÉK HULLÁM honlapján végignézhetitek, ki hány csillaggal végzett.

Local favourites

Idén tavasszal írt alá a Balatoni Szövetség egy együttműködési megállapodást a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, melynek keretében az ügynökség különdíjat ajánlott fel egy olyan balatoni strand részére, mely a családbarát szempontokat helyezi előtérbe működése során. Az MTÜ családbarát különdíját idén a Balatonakali Mandulavirág strand kapta.

2024-ben a Balatoni Kör különdíjat ajánlott fel egy olyan strand részére, melyen a vendéglátóhelyek példát mutatnak arra, hogy egész éves működéssel, minőségi kínálattal is lehet strandon üzemelni. Helyi termékek beépítésével az étlapon, illetve az itallapon, minőségi alapanyagokból, friss, izgalmas megújuló étlappal üzemelő vendéglátóhelyek komoly vonzerőt jelentenek a strandnak is. A Balatoni Kör Balaton Gasztro Strandja 2024. díját a Balatonudvari Fövenyes strand nyerte el.

Smart beaches

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park „Zöld levél díjat” adományozott a zöldfelületi szempontok, a biológiai sokféleség megőrzése, valamint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás alapján kiemelkedő strandnak, amit Balatonfüred Kisfaludy strandja kapott. „Zöld béka díjat” adományozott a környezeti nevelésben kiemelkedő strandnak, ahol érvényesül a természeti környezet megőrzése szempontjából az ökológiai szemléletű ismeretek közvetítése. A nyertes Szigliget Községi strandja lett. „Zöld fészek díjat” adományozott az élőhelyvédelmi szempontból, valamint a nádasállományok védelme, koros fák megőrzése terén kiemelkedő strandnak. A különddíjat Szántód, Rigó utcai szabadstrandja nyerte el.

Idén egy új különdíjjal kívánták felhívni a figyelmet a strandok digitális megközelíthetőségére, melyet új szempontként jövőre már beépítenek a pontozásba is. Összességében három strand emelkedik ki legjobb online megoldások tekintetében a mezőnyből: a Csopak Községi Strand, a Vonyarcvashegy Lido Strand, valamint a Siófok Nagystrand, közülük a Smart Destination „Okos Strand” különdíjat a Vonyarcvashegy Lido Strand kapta.

 

Forrás: HírBalaton, Fotó: Fortepan / Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

KAPCSOLÓDÓ

>> EZEKEN A BALATONI PONTOKON INGYENES A STRANDOLÁS

>> ÖSSZEÁLLT A TOP MAGYAR SZÁLLODÁK LISTÁJA