Két hűsítő nyári leves, kezdő szakácsoknak is


2024.07.26 - Balatonica
pohár paradicsomlé

Az üdítő nyári leveseknek hála szerencsére elkerülhető, hogy bekapcsoljuk a sütőt vagy a főzőlapot, és mégis valami friss, saját készítésű finomságot együnk. Legyen szó a spanyolok krémes gazpachójáról vagy a litván céklalevesről, ezek garantáltan jól fognak csúszni a kánikulában.




Mi, magyarok főleg gyümölcslevesben és -krémlevesekben utazunk, illetve az utóbbi években volt egy komolyabb trendje a kovászosuborka-krémlevesnek, és bár ezek is nagyszerűek, a NOSALTY remek cikke az alábbi két hideg levest ajánlja figyelmetekbe.

 

GAZPACHO

Az andalúzok klasszikusát tényleg pofonegyszerű elkészíteni, és nem is igényel sok hozzávalót: az alapreceptbe csak paradicsom, uborka, paprika, kevés hagyma és fokhagyma, valamint olívaolaj kerül, illetve egyes háztartásokban a kenyér. Ha szeretnénk fokozni az élvezeteket, akkor érdemes többféle paradicsomot vegyesen használni, mehet bele fürtös, szív-, szilva- és koktélpari egyaránt, amilyet épp szerezni tudunk. Ha igazán selymes állagú levest szeretnénk, akkor érdemes leforrázni a paradicsomokat, és aztán lehúzni a héjukat. Ha már lúd, legyen kövér alapon pedig hámozzuk meg az uborkát is, sőt, a paprika héját is szépen le tudjuk szedni egy egyszerű zöldséghámozóval, így pedig azok is fogyaszthatják, akiknek amúgy bántja a gyomrát a paprikahéj.

 

 

Šaltibarščiai

A spanyolok paradicsomlevesének hírnevével szemben a litvánok joghurtos céklalevesét jóval kevesebben ismerik, méltatlanul elfeledett csodarecept. Fő alapanyagai a cékla mellett az uborka és a joghurt/kefir (na meg a KAPOR), céklából pedig használhatunk nyers, főtt vagy ecetes verziót, esetleg ezek tetszőleges kombinációját, amihez épp kedvünk van. A céklát és az uborkát a leveshez le kell reszelni vagy nagyon finomra aprítani, majd hozzákeverni jó nagy adag kaprot, és belereszelni egy citrom héját is. Természetesen más zöldfűszert sem fog kivetni magából, de a kapor íze tényleg kell a cékla és a joghurt párosához. Ami a lé részét illeti, annak alapja a tejtermék, ami lehet joghurt, író vagy kefir is, de akár kevés tejszínnel vagy tejföllel is turbózhatjuk. A litván céklalevest hagyományosan főtt tojással a tetején tálalják, mellé pedig gyakran kínálnak burgonyát.

 

 

Forrás: nosalty, Fotó: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 3+1 DIÓS RECEPT KEZDŐ SZAKÁCSOKNAK

>> ÉTELKÜLÖNLEGESSÉGEK A BAKONY-BALATON RÉGIÓBÓL