Keszthely lesz a Balaton táncfővárosa


2024.08.05 - Balatonica
faun furulya szobor

Szeptemberben 12. és 15. között a Nemzeti Táncszínház és a Balaton Színház 22. alkalommal rendezik meg a keszthelyi Táncpanorámát. A fesztivál programjában ezúttal a tánc mellett a zene is főszerephez jut. Három kiváló táncegyüttes – a Duna Művészegyüttes, a Székesfehérvári Balett Színház és a Győri Balett – produkciói viszik a prímet.




A Táncpanorámán először láthatják a Lábujjhegyen című szórakoztató tánc és zenetörténeti előadást, amit a keszthelyi Fő téren, díjmentesen tekinthetnek meg az érdeklődők. A nyitónapon a legkisebbeknek kedveskednek a Berg Judit Lengemesék-sorozatából vett mesével, amelyet az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat előadásában láthatnak a gyerekek. Másnap a néptáncé és a népzenéé lesz a főszerep: a Duna Művészegyüttes Nagy Albert gyűjtései alapján, az apák és fiaik közti szellemi kapcsolaton keresztül mesél a kulturális örökségről, és annak átörökítésről. Ezt követi egy féktelen és látványos produkció, a Székesfehérvári Balett Színház és Boban Markovic Orkestar különleges együttműködéséből született Parádé. A fesztivált a Győri Balett remekműve, a GisL zárja, a társulat a világhírű romantikus balett (Giselle) egyedülálló feldolgozásával érkezik, ami Lajkó Félix zenéjével kel új életre. 

 

 

Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész előadás-sorozata a két művészeti ág közös történetéből villant fel epizódokat legendás együttműködések, nagy versengések és felforgató mesterművek felelevenítésével – a Napkirály udvarától egészen napjainkig. Továbbá a Balaton Színház Simándy termében Papp Tibor Body Science elnevezésű fotókiállítását nézhetjük meg szeptember végéig.

 

Forrás: deszkavízió, Fotó: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> Keszthelyen végigkóstolhatod a halászlé összes típusát

>> Elit klub: Három népszerű életmű kapott Balaton-díjat