Hőségriadót rendeltek el szerdától szombatig


2024.06.18 - Balatonica
behűtött italok

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.




A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezért azt kéri mindenkitől, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban ne tartózkodjanak a tűző napon, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, a sapka vagy kalap viseléséről, továbbá aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban pedig kerülje a megterhelő fizikai munkát. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, mivel rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg, a vízparton tartózkodóknak pedig azt ajánlják, hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel ne ugorjanak vízbe.

Mint írták, a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek. Felhívták a figyelmet arra is, hogy gyermekeket, továbbá háziállatot még néhány percre se hagyjon senki a parkoló autóban, mivel még a félárnyékban álló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Hozzátették, ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként azt az önkormányzat engedélyezi.

 

Forrás: HírBalaton / HungaroMet, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> A MAGYAROK HARMADA, A TINÉDZSEREK FELE TERVEZ BALATONI ÜDÜLÉST

>> MIT OLVASSUNK A NYÁRON? A LIBRI DÍJAK SEGÍTENEK VÁLASZTANI.