Mitől lesz fenntarthatóbb a magyar turizmus?


2024.07.11 - Balatonica
három túrázó erdő

Magyarországon a fenntartható turizmus még gyerekcipőben jár, ami csökkenti a régió versenyképességét. A CROSSDEST projekt ezen szeretne segíteni oly módon, hogy szakmai támogatást nyújt a helyi szolgáltatók, attrakciók versenyképességet elősegítő nemzetközi minősítés megszerzésében.




Nagyot léphet előre a zöldebb turizmus felé vezető úton Hévíz, Sárvár, Lendva és Muraszombat. A határmenti desztinációk együtt, szakértő partnercégek közreműködésével fejlesztenék környezettudatosabbá, fenntarthatóbbá a szolgáltatáskínálatot. Ebben egy két éves, európai uniós, Szlovénia-Magyarország Interreg Program, a CROSSDEST segíthet.

A program egyik fő célja egy közös, határmenti „zöld” desztináció létrehozása. Ennek keretében Sárvár, Hévíz és Lendva megszerzi a Green Destinations minősítés minimum bronz fokozatát, Muraszombat pedig az ezüst fokozatot, és több, a fenntartható turizmushoz kapcsolódó pilot program indul, amiknek a tapasztalatait a résztvevők megosztják egymással. Emellett legalább 20 attrakció és 40 szolgáltató készül fel a Green Destinations nemzetközileg is elfogadott Good Travel Seal minősítésének megszerzésére, a szolgáltatókat és helyi termék előállítókat pedig kézikönyv segíti majd a határmenti termékfejlesztési programok hatékonyabbá tételében és az együttműködések fejlesztésében.

Létrejön továbbá egy egységes minőségmenedzsment és monitoring rendszer, ami a fenntarthatóságra irányul, és megfelel a nemzetközi standardoknak. Ezenkívül egy – a projekt keretében fejlesztett – digitális platformmal folyamatosan monitorozzák az eredményeket, valamint mérik a desztinációk és a turisztikai szolgáltatások fenntarthatósági indexeit. Ez a rendszer kommunikálni tud majd az Egységes Európai Turisztikai Adattér felé, ám a helyi igényekre épített módszertannal egyedülálló lesz Európában, így mondhatni: a projekt úttörő szerepet tölt be a fenntartható turizmus terén. Mindezek mellett a két éves periódus alatt szemléletformáló, forgalomélénkítő turisztikai kampányok is indulnak majd.

A CROSSDEST projekt révén tehát Hévíz, Sárvár, Lendva és Muraszombat komoly előrelépést tehet a fenntartható turizmus területén, amivel nemcsak növelik a versenyképességet, de példát is mutatnak más desztinációk számára.

 

Forrás: turizmus.hu, Fotó: pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> BALATON, POPZENE, ÖKOLÓGIA. ÍGY EGYÜTT?

>> HOGY KÉSZÜL A HÍNÁROS LÁNGOS ÉS AZ ALGÁS JÉGKÁSA?