Hallgassatok bele a múlt század népszerű filmzenéibe!


2024.08.03 - Balatonica
filmforgatás 1965

Augusztus 9. és 11. között másodszor rendezik meg a Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. A képzelet és a zene találkozásának egyedülálló ünnepén 3 napon keresztül, 3 helyszínen, változatos stílusokban csendülnek fel a legkiválóbb régi és új filmzenék.




A fesztivál első napján, augusztus 9-én, pénteken a Fool Moon együttes Vocal Recall című filmes a cappella estjét és a Hot Jazz Band koncertjét hallgathatjátok meg. Az előbbi formáció tagjai saját gyermekkoruk kedvenc filmjeinek zenéivel idézik meg a nyolcvanas és a kilencvenes évek legnagyobb mozis sikereit: felcsendülnek a Végtelen történet, a Koktél, a Flashdance és a Bud Spencer–Terence Hill-filmek betétdalai, míg az esti koncert a big bandtől megszokott módon a békebeli magyar filmek játékos és lélekkel teli hangulatát hozza el Balatonalmádiba a Meseautó, a Mindig az a perc, a Halló Irén, illetve a Mézga Géza című slágerek segítségével.

 

 

10-én, szombaton Kalmus Felicián csellóművész új, Moovienight című műsorában filmtörténeti klasszikusokat dolgoz fel a Casablancától egészen a legújabb James Bond-mozi betétdaláig. Ugyanezen a napon az óbudai Danubia Zenekar fellépésén a legmonumentálisabb filmes világslágerek – mint az Egy asszony illata, a Star Trek főcímdala, a Macskajaj zenéje vagy a Volt egyszer egy vadnyugat főtémája – szólalnak meg szimfonikus hangszerelésben.

11-én, vasárnap Alpár Balázs zeneszerző együttesével, a Fugato Orchestrával tekinthettek be a filmes kulisszák mögé. Zenekaruk interaktív estjén eljátssza és megmutatja, hogyan illeszkedik a zene a filmes miliőbe, hogyan képes érzelmeket közvetíteni, képviselni vagy felnagyítani a mozgókép keltette hatást. A fesztivál záróeseménye a jövőre harmincéves Isis Big Band Showtime című koncertshow-ja lesz; az együttes olyan ikonikus előadók filmbetétdalait adja elő, mint Tina Turner, Elton John, Michael Bublé, Natalie Cole, Adele, Stevie Wonder, a Guns N’ Roses, az Aerosmith vagy éppen Louis Armstrong.

 

 

A helyszínt az esti koncertekhez Balatonalmádi 18. századi jezsuita épületegyütteséhez tartozó Kerényi Imre Kult-Magtár adja. A filmes utcazene pedig az Erzsébet ligetben és a Pannónia Kulturális Központ előtti téren lesz látható-hallható.

 

Forrás: kultura.hu, Fotó: FORTEPAN (1965)

KAPCSOLÓDÓ

>> MEGÚJULT KIÁLLÍTÁSSAL VÁR A BALATONSZEMESI POSTAMÚZEUM

>> EMLÉKEZTEK MÉG A MAGNÓK HANGJÁRA?