Fényvédő házi praktikák, ha nincs a háznál napolaj


2024.07.26 - Balatonica
kókuszdiók

Jártatok már úgy, hogy minden szépségápolási bolt zárva és épp kifogytatok a szükséges kencékből? Mindenki nagymamája ilyenkor tele van pikánsabbnál pikánsabb pótmegoldásokkal. De vajon tényleg beválik a kókuszzsír naptej helyett és a tejföl a leégett bőrre?




A refresher.hu utánajárt ezeknek a mindannyiunkat kínzó kérdéseknek, a szlovák Lucie Drahovská bőrgyógyász pedig egészen konkrét válaszokkal is szolgált a megkeresésükre. Sajnáljuk, ha most ki kell ábrándítsunk titeket néhány ősrégi hiedelemből.

A kókuszolaj vagy kókuszzsír régóta nagy sláger a házi praktikák végtelen tárházában, és meglepő módon még a közelmúltban is hallani lehetett olyat, hogy a naptej alternatívájaként emlegették. Akkoriban a fényvédelem még nem kapott akkora fókuszt, az emberek „büntetlenül“ jártak szolizni és órákon át süttették magukat az „egészséges“ barnaság reményében. Napjainkban a bőrgyógyászok egyre többet hangsúlyozzák a fényvédelem szükségességét, és mutatnak rá a szoláriumozás vagy túlzott napozás okozta mellékhatásokra. Ezek az olajok ugyanis nem tartalmaznak UV-szűrőket, nem képesek helyettesíteni az SPF-et (fényvédők faktorszáma), így nem nyújtanak védelmet az intenzív napsütés ellen sem. Ennek ellenére nem kell lemondanunk a kókuszolajról, ami vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok forrása, hidratálja, feszesíti és táplálja a bőrt.

Megint mások a málnaolajra esküsznek, amit a málnamagokból nyernek ki, ugyan ebben az esetben sem áll rendelkezésre elegendő kutatási eredmény. Mindenesetre a gusztusos terméket fogralmazók állítása szerint megelőzi és csökkenti a ráncokat, szűkíti a hajszálereket, valamint megelőzi a bőrpírt. Valamire csak jó lesz a végén.

A leégés is az emberiséggel egyidős probléma, így arra is ki kellett találni valamit a gyógyszeripar tündöklése előtti időkben. A bőrgyógyász szerint a tejföl vagy joghurt egy jó öreg, tényleg működő trükk lehet az irritált bőr megnyugtatására. „A hűtött, ízesítés nélküli fehér joghurtok ideálisak“ – tanácsolja, hozzátéve: amellett, hogy az ismétlődő leégés fáj és olyan esztétikai hibákhoz vezethet, mint a ráncok és pigmentfoltok, szélsőséges esetben akár rákos megbetegedések kialakulásában is felelős lehet. Dr. Drahovská szerint már tavasszal elkezdhetjük felkészíteni bőrünket a nyárra, úgy, hogy több béta-karotint tartalmazó ételeket – például sárgarépát – fogyasztunk. 

A hivatkozott cikkből még az is kiderül, hogy a kávéból készülhet-e testradír, miért teszünk uborkát a fáradt szemekre, fogkrémet a pattanásokra és mézet a kiszáradt ajkakra. Ezen felül vélhetően minden családnak megvannak a saját jól bejáratott tuti megoldásai. Azért csak óvatosan!

 

Forrás: refresher.hu, Fotó: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MIÉRT NEM HASZNÁLNAK A MAGYAROK NAPTEJET?

>> ÖNBARNÍTÓ RETTENETEK A KÁDÁR-KORBAN