Egy bögre melegség – őszi kortyolnivalók otthonra
2025.10.30 - Balatonica
 
                Ahogy kint köd ül a városra, és a kabátzsebekben megjelennek az első kesztyűk, egyre jobban vágyunk valamire, ami belülről is felmelegít. Egy bögre gőzölgő ital nemcsak a hideget űzi, hanem valami mélyebb, lassabb ritmust is visszacsempész a napokba. Összegyűjtöttünk négy kedvenc őszi italt – van köztük kávés, teás, alkoholos és gyerekbarát verzió is. Közös bennük az illatuk, az otthonosságuk, és az, hogy minden kortyukban ott van az ősz.
Fűszeres forró csoki – a boldogság legegyszerűbb formája
Hozzávalók (2 adag):
500 ml tej (vagy növényi ital) + 100 g étcsokoládé + 1 evőkanál kakaópor + 1 evőkanál cukor vagy méz + csipet fahéj, csipet chili (opcionális) + tejszínhab és reszelt csoki a tetejére
Elkészítés:
A tejet lassú tűzön felmelegítjük, hozzáadjuk az apróra tördelt csokit és a kakaóport. Folyamatosan keverjük, míg selymesen összeolvad. Ízesítjük cukorral, fahéjjal, és ha szeretnénk egy kis csavart, csipetnyi chilivel. A tetejére tejszínhab és pár csokiforgács dukál.
Tipp: ha narancshéjat reszelsz bele, igazi „karácsony előtti” hangulatot varázsol.
Sütőtökös latte – az ősz ikonikus kávéja
Hozzávalók (1 adag):
1 adag espresso vagy erős feketekávé + 2 evőkanál sütőtökpüré + 1 teáskanál cukor vagy juharszirup + ½ teáskanál fahéj + 1 csipet szerecsendió + 200 ml tej (vagy zabital)
Elkészítés:
A sütőtökpürét keverd el a cukorral és a fűszerekkel, majd add hozzá a felforrósított tejet. Öntsd bele a kávét, és jól keverd össze. A tetejére mehet habos tej és egy kis fahéj – a latte, amitől minden reggel egy fokkal jobb lesz.
Tipp: ha nincs sütőtökpüréd, a maradék sült tök is tökéletesen működik, csak pürésítsd le.
Mézes gyömbértea – természetes immunerősítő
Hozzávalók (2 adag):
kb. 3 cm friss gyömbér + 1 liter víz + 1 evőkanál méz + fél citrom leve
Elkészítés:
A gyömbért szeleteld vékonyra, és forrald 10–15 percig a vízben. Szűrd le, majd keverd bele a mézet és a citromlevet. Egyszerre frissítő és melegítő, igazi őszi gyógyital.
Tipp: ha csillagánizst vagy fahéjrudat is teszel bele, karácsonyi illat lengi be a konyhát.
Almás-fahéjas puncs – alkoholos és alkoholmentes változatban
Hozzávalók (4 adag):
1 liter 100%-os almalé + 1 rúd fahéj + 3 szegfűszeg + 1 evőkanál méz + 1 narancs karikákra vágva + 1–2 dl fehérbor vagy rum (opcionálisan)
Elkészítés:
Az almalét a fűszerekkel és a narancsszeletekkel lassú tűzön melegítsd fel, de ne forrald. Keverd bele a mézet, és ha szeretnéd, öntsd hozzá a bort vagy rumot. Forrón, bögréből kortyolva a legjobb – akár egy őszi estéhez, akár egy baráti beszélgetéshez.
Fotó: Unsplash
KAPCSOLÓDÓ
>> Az ősz édeskés íze a konyhában – 3 ellenállhatatlan sütőtökös recept
>> Őszi lendület – közeleg a 2025-ös Balaton Maraton és Félmaraton




