Borászat lett Tolnay Klári csobánci nyaralójából


2024.08.13 - Balatonica
gyulakeszi tolnay villa

Egy svájci-magyar házaspár vásárolta meg Tolnay Klári színésznő egykori villáját Gyulakeszin, amelyet jelenleg Villa Tolnay Borház néven visznek. A környező telken egy huszonhat hektáros gazdaságot alakítottak ki, amely hetvenezer palackot állít elő évente.




A Meglepetés magazin készített riportot a Philipp és Adriana Oser házaspárral, akik a Villa Tolnay Borház alapító ügyvezetői. A cikkből kiderül, hogy Adria­na eredetileg Nagyváradról származik, tizenhét éves korában jött Budapestre, később Svájcban Philipp cégénél lett recepciós, majd HR-es, végül pénzügyes. Megismerkedésük után sokat kirándultak a híres magyar borvidékekre, és az egyik ilyen útjuk során beleszerettek Csobáncba, egész pontosan abba a villába, ahol egykor Tolnay Klári színésznő élvezte a nyarakat. 2004-ben megvették és felújították az ingatlant, azóta folyamatosan növelik és fejlesztik a kezdetekkor családi hobbiként indult vállalkozást.

Philippnek informatikai cége volt Svájcban, háromszáz alkalmazottal, de huszonöt év alatt elfáradt a hajszában. Egy ideig párhuzamosan borászkodtak és dolgoztak Adrianával Magyarországon és Svájcban, utazgattak, végül Csobánc mellett döntöttek. 2008-ig mindent ketten végeztek, azóta csak a szüretet felügyelik. Máskülönben Svájban és Bécsben is tartanak fent lakást, de a badacsonyi tájjal és ízekkel semmi nem kelhet versenyre a szívükben.

 

Tolnay Klári a Magyar Rádióban (Fortepan / Szalay Zoltán)

 

Az Oser házaspár és a badacsonyi borvidéket kiválóan ismerő Nagy László birtokigazgató azért dolgoznak, hogy a Badacsonyi borvidék felkerüljön a világ bortérképére. A szükséges nemzetközi kitekintés érdekében rendszeresen kóstolnak Franciaországban és Németországban, a tanulmányutak során leszűrt tapasztalatokat pedig a csobánci pincészetnél végzett szakmai munka során hasznosítják.

Amikor először Badacsonyba jöttem nem kellett hozzá sok idő, hogy felismerjem a talajban és a mikroklímában rejlő hatalmas lehetőségeket. Akkoriban több jó bort is kóstoltam a borvidéken, de sehol sem találtam a tökéletes bort, ami igazán megmutatná az egyedülálló terroir kínálta lehetőségeket. A legfontosabb, hogy az elmúlt tíz évben fokozatosan rátaláltunk a saját utunkra a borkészítésben. Próbálgattuk, megtanultuk és szelektáltuk a fajtákat, hogy kiderüljön, melyik illik leginkább ebbe a környezetbe. Célunk maximálisan kihasználni a Badacsonyi borvidék adta lehetőségeket és palackba tölteni mindazt, amit itt látunk és az orrunkkal, ízlelőbimbóinkkal naponta érzünk. (Philipp Oser)

 

Forrás: meglepetes.hu, Fotó: FORTEPAN (Mészáros Zoltán)

KAPCSOLÓDÓ

>> Rengeteg újdonság a Balatonfüredi Borheteken

>> Jazz és Bor fesztiválozik Balatonbogláron