Best of Balaton 2024: Te mit szeretsz a Balatonon?


2024.07.20 - Balatonica
nyaralók ugrás sziluett

A Best of Balaton negyedik éve mutatja be, miért érdemes bármely évszakban felkeresni a „magyar tengert”. A személyes hangvételű válogatás mögött álló nagykövetek kivétel nélkül rajonganak a Balatonért. Az indulás óta 90 ajánlat gyűlt össze, idén nyáron pedig a közönség, a Balatonon nyaralók és a helyben élők ötleteire is kíváncsi a Best of Balaton nagyköveti csapata.




Gianni, Gyurta Dani, Lábas Viki, Marsalkó Dávid, Ördög Nóra, Tilla, Trokán Nóra, Vecsei H. Miklós és a szakmai stáb 2021 óta minden évben összegyűjti azokat a helyeket, témákat, ügyeket és arcokat, vagyis rengeteg érvet, amiért ők ennyire szeretik a Balatont, arra bíztatva a turistákat, hogy keressék fel, fedezzék fel az általuk ajánlottakat. Idén augusztus 1-ig a www.bestofbalaton.hu oldalon várják azokat az ötleteket, amelyekből a nagykövetek választhatnak majd. Érdemes ajánlani, mert azok között, akik megteszik ezt, kétszemélyes VIP-bérletek találnak gazdára az augusztus végi STRAND Fesztiválra, ahol augusztus 24-én, a Balaton Ünnepén élőben is bemutatkoznak a Balaton legjobbjai.

 

 

Négy év alatt 90 ajánlatot gyűjtött össze a Best of Balaton nagyköveti csapata, most pedig további 10 ajánlat kerülhet a legjobbak közé, hogy kerek 100-ra bővülhessen a merítés. A nagykövetek személyes kedvenceikkel inspirálják a szavazást:

Ördög NóraA számtalan csodás vendéglátóhely és program közül nem szívesen emelnék ki egyet, mert valóban mind fantasztikus. A “mindenmás” kategóriából viszont talán a Balaton partján kimondott “igen”-ek a nagy kedvencem. És nem csak azért, mert én magam is Tihanyban mondtam ki a boldogító “igen”-t a férjemmel, hanem mert hiszek abban, hogy a Balaton bölcs, áramló víztömege a sírig tartó békés, boldog házasság szimbóluma is lehet, ha tanúja a Balaton is. Évről-évre aggodalommal figyeljük, hogyan hatnak a világban bekövetkező változások a kedvenc tavunkra. De ha be is zár egy-egy hely, minden esetben nyílnak helyettük fantasztikus újak, így összességében mindig azt érzem, hogy egyre jobb hely a Balaton környéke. A Lelkem kisvendéglő Dörgicsén már nagyon régóta rajta van a listámon, nagyon kedves barátaink ajánlották, és csak szívet melengető dolgot hallottunk róla. A másik bakancslistás hely a Villa Chez Les Amis Balatonszepezden, ami állítólag olyan, mintha egy filmbe csöppennénk. A kedvenc helyem, ahol a legtöbb időt töltöm teljesen elfogultan a Nekem a Balaton.

Marsalkó DávidA legtöbben a nyári időszakban ismerik és szeretik jobban a Balatont. Nekem az utóbbi években egyre inkább négyévszakos hely lett, ahová akkor is szívesen lejövök, amikor van egy kis szabadidőm és pihenésre vágyom, függetlenül az évszaktól. Az én "otthonom" Akarattya és környéke, ahol nemcsak jól ismerem már a régió lehetőségeit és szépségeit, de az én ajánlataim közül jó néhány is ide kapcsolódik. A magaspart az egyik igazi kedvencem, bármely napszakban fantasztikus érzés innen lenézni az előttünk hosszában elterülő tóra. Több étterem, terasz is kedvencemmé vált errefelé az elmúlt években. És persze annak is igazán különleges hangulata van, amikor a tó körül léphetünk fel egy fesztiválon. Idén a közönség ajánlatait is kíváncsian várom, biztosan akad közöttük olyan, amelyet én is szívesen felkeresek majd.

GianniA Sparhelt az egyik személyes kedvencem, mert sikerült felfedezni még mielőtt híres lett volna, és azóta is töretlenül fejlődik. A Buborék pedig azért, mert sokan követték az általa elkezdett utat. Az új, Papok borozója helyén nyílt vendéglátó- és a Balaton körül újonnan született, régi vasútállomások helyén nyitott egységek nagyon felkeltették a fantáziánkat! Ezeket szeretném idén felfedezni magamnak!

Vecsei H. MiklósHa a pihenés a felületességgel párosul, akkor könnyen befeszülök és stresszesebben tudok hazamenni, mint ahogy érkeztem. Az éjjeli séta az Apátságban pont egy olyan program, hogy egy egyhetes nyaralást is megtölt lelkiséggel.  A covidos évek balatoni fellendülése hozott egy újhullámos nézőpontot és esztétikát. Ez mindenképpen izgalmas, új kis szegleteket nyitott a Balaton körül, van, ahol egy-két új szín elég volt, hogy az ember várja a Balatonra menést. Nekem pl. Káptalanfüreden a Constans Random Caffe, apró-pici családi hely, de az egész környékünket feldobta. Ez az új típusú hozzáállás, ha tényleg a vendéglátás és a Balaton szeretetéről szól, akkor szépen tudja inspirálni a régi motorosokat is. Idén szeretnék többet hajózni. Rajongok a vízért, és csak pár évente van lehetőségem erre.

Lábas VikiTalán nem alaptalanul, de először mindig hazabeszél a szívem, szóval egyértelmű óriási büszkeség, hogy Fonyódot és a déli partot képviselve a Best Of Balaton ajánlatai között szerepelhet a Konyhám Stúdió 365, a Szaplonczay sétány, a kutyás strand, a Lázár tesók. Nagyon örülök, hogy emlékezünk Csukás Istvánra, akivel én még találkozhattam Balatonszemesen, a Kistücsök és a Pavilon pedig örök családi kedvenc marad. Nagyon örülök, hogy pár balatoni butikban/helyen elkezdtek odafigyelni a magyar tervezők sok esetben Balaton inspirálta ruhakollekcióira. Így a termelői piacok, a Balaton körüli közlekedési szokások átgondolása/megváltoztatása, a fenntartható divat fontos új alapkövei lehetnek a jövő Balatonjába vetett hitünknek. Cakó Kinga ruhái például megtalálhatóak lesznek Szigligeten a várban a Ladik shopban, és az Aligashopban. Kávézók, éttermek, fagyizók, lángosozók, mint eddig, ezután is törzshelyekként fognak szolgálni a tó körül, de ha még sokáig szeretnénk a naplementében úszó aranyhidat csodálni a vízpartról, akkor el kell kezdenünk aktívan tenni is a Balaton élőflórájáért. Balatoni lányként, kevésszer mártózom meg a vízben, inkább próbálok minél többet kajakozni. Viszont még át sem úsztam és körbe se tekertem, hiszen a nyári időszak, mióta az eszemet tudom munkával telt: kiskorunkban a tipik nyaraltatás, jelenleg pedig a turnézás, ami miatt ezek még nem jöttek össze. A Szent György hegy hajnalig piknik is kimaradt még, no meg Badacsonyban a Vánkos nevezetű hely, ami a következő kiszemeltem.

Nektek mitől olyan kedves a Balaton?

 

Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> KIHIRDETTÉK, MELYEK A BALATON IDEI LEGJOBB STRANDJAI

>> HALLGASSATOK BELE A MÚLT SZÁZAD NÉPSZERŰ FILMZENÉIBE!