300 vers érkezett a 33. Nemzetközi Költőversenyre


2024.09.03 - Balatonica
jókai villa balatonfüred

Mintegy 160 pályázó, több mint háromszáz verse érkezett az idei, 33. alkalommal kiírt Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyre. A díjakat a szeptember 6-7. között zajló irodalmi fesztiválon osztják ki Balatonfüreden.




A Nobel-díjas Salvatore Quasimodo 1961-es balatonfüredi tartózkodása emlékére 1992-ben indított költőverseny ezúttal is a hagyományoknak megfelelően a Tagore sétányon álló Quasimodo emlékfájánál tartandó ünnepséggel kezdődik, majd este hét órakor az Anna Grand Hotel dísztermében adják át a költőverseny díjait.

A költőverseny zsűrijének döntése értelmében a nagydíjas Beck Tamás Önarckép című költeménye lett; mellette különdíjat vehet át Horváth Florencia: Sivatag lettél című verséért, a Térey János díjat pedig Molnár Illés: Mesélek inkább című alkotása érdemelte ki. A költőverseny történetében először az Országút című folyóirat különdíjat ad át, amelyet Simon Adri: Senki zöldje című versének ítéltek. A nagydíjas és a különdíjasok ösztöndíjat kapnak, nyolcan pedig oklevelet és herendi ajándékot vehetnek majd át.

A szeptember 6-7. között zajló balatonfüredi irodalmi fesztivál keretében a díjazott költők és az oklevéllel kitüntetett szerzők egyaránt felolvassák a verseiket, majd zárásként a Vaszary Galériában látható Mácsai István: Festmény, fotó, film című kiállításán tart rendhagyó tárlatvezetést a festőművész fia, Mácsai János.

 

 

Forrás: balatonfured.hu, Fotó: Balatonfüred FB

KAPCSOLÓDÓ

>> Már lehet pályázni a balatonfüredi Quasimodo-költőversenyre

>> Melyik vers lett 2023 legjobb verse?