3 pszichológiai könyvújdonság gyerekeknek, szülőknek


2024.07.07 - Balatonica
könyvek szemüveg

A Könyves Magazin nyárközepi ajánlójában olyan köteteket találtok, melyek a gyerekek és családok harmonikusabb viszonyát segíthetnek elérni, legyen szó válásról, munkamegosztásról vagy régi sérelmek feldolgozásáról.




Chantal Rialland: A bennünk élő család – Transzgenerációs minták feltárása, megértése és feloldása

Családtagjainktól nemcsak a génjeinket örököltük, de pszichológiai örökségünket is nekik köszönhetjük. Édesapánk, édesanyánk, nagyszüleink, dédszüleink mellett testvéreink, unokatestvéreink személyiségvonásai, megküzdési stratégiái is mind hatással voltak ránk gyerekként, és formálták a felnőttet, akivé váltunk. A pszichogenealógia segít tudatosítani a bennünk működő családi mechanizmusokat, megérteni, hogy mi határoz meg minket. Lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk az ismétlődő családi mintáktól és a projekcióktól, amelyek megakadályozzák, hogy szabad akaratunk szerint éljünk. A könyvben felvetett témák és átgondolandó kérdések mentén felfedezhetjük igazi énünket, és megtanulhatjuk szeretni magunkat, hogy könnyebben rátaláljunk a saját utunkra. Szülőként pedig eszközt kapunk a kezünkbe, hogy a legjobbat adhassuk át gyerekeinknek családi történetünkből és önmagunkból. Chantal Rialland pszichoterapeuta és pszichogenealógus több mint harminc éve. A bennünk élő család a pszichogenealógia egyik alapműve, amely eddig több mint 140 000 példányban kelt el.

(HVG Kiadó)

 

Dr. Máté Gábor, dr. Gordon Neufeld: A család ereje – Ragaszkodj a gyermekeidhez!

Dr. Máté Gábor és a dr. Gordon Neufeld pszichiáter egyesült erővel elemzik korunk egyik legégetőbb problémáját, miszerint a kortársak egyre inkább átveszik a szülők szerepét gyermekeink életében. A gyerekek társaiktól tanulják meg, mi a jó és mi a rossz, milyenek legyenek, hogyan viselkedjenek, ez azonban aláássa a családokat, megmérgezi az iskola levegőjét, agresszivitással és korai szexualitással teli ifjúsághoz, a kamaszbandák, az iskolai erőszak, a kamaszkori öngyilkosságok számának emelkedéséhez vezet. Ne hagyjuk! A bennünk szunnyadó természetes szülői ösztönöket felébresztve A család ereje segítségével arra koncentrálhatunk, hogy milyen szerepet kell betöltenünk a gyerekeink életében. Az a modern keletű rögeszme, hogy a szülői nevelés olyan készségek együttese, amelyekre akkor tehetünk szert, ha a szakértők tanácsait követjük, valójában az intuícióink és a gyermekkel való kapcsolatunk elvesztéséből fakad. A szülőség ugyanis nem más, mint kapcsolat. Ha a szülői szerepünk biztos lábakon áll, a természetes ösztöneink aktiválódnak, és ezek elirányítanak bennünket azzal kapcsolatban, hogy hogyan neveljük és oktassuk a gondoskodásunkra bízott gyermekeket. A titok nyitja, hogy tiszteletben kell tartanunk a gyermekeinkkel való kapcsolatot minden velük való érintkezésünkben. A család ereje visszahelyezi jogaiba a szülőt, az elméleti háttér megismertetésén túl pedig gyakorlati tanácsokkal szolgál, hogy visszataláljunk ősi szerepünkbe. Segít, hogy gyermekeinknek irányt mutassunk, hogy megtapasztalhassák a család erejét.

(Open Kiadó)

 

Gary Chapman: A jól működő család 5 jellemzője

Napjainkban sokat hallunk a működési zavarokkal küzdő családokról, de alig esik szó arról, hogy mi jellemzi az egészséges és jól működő családi életet. Ebben kíván segíteni az olvasóknak a népszerű előadó és házassági tanácsadó, Gary Chapman, a családi kapcsolatok szakértője, Az 5 szeretetnyelv könyvsorozat bestseller szerzője. Könyvében sorra veszi a harmonikus család jellemzőit:
- A férj és a feleség meghitt kapcsolatot ápol egymással.
- A szülők utat mutatnak a gyerekeiknek.
- A gyerekek megbecsülik a szüleiket és figyelnek rájuk.
- A családtagok szolgálatkészen fordulnak egymás felé.
- Nemcsak a feleség, hanem a férj is tevékeny szeretettel vesz részt a család életében.
A való életből vett példákkal illusztrált tanácsok megvalósítását most Interaktív munkafüzet segíti a könyv függelékeként.

(Harmat Kiadó)

 

A cikk további kötetajánlókkal folytatódik.

 

Forrás: Könyves Magazin, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MIT OLVASSUNK A NYÁRON? A LIBRI DÍJAK SEGÍTENEK VÁLASZTANI.

>> KEDVENC SZÍNÉSZEINK OLVASNAK VERSEKET A BALATONI ÁLLOMÁSOKON