3 európai nagyváros, ahol októberben is süt a nap


2024.09.18 - Balatonica
selfie stick

Közép-Európát jelenleg leginkább a katasztrófaturisták látogatják a megáradt folyók miatt. Lássuk be, jobban járunk, ha a szép, napos időt vadászva szeljük át az országhatárokat. Ha szeretnétek bebiztosítani, hogy még októberben is előkerülhessen a póló és a napszemüveg, csekkoljátok le az alábbi három dél-európai úticélt!




ATHÉN

Athén a világ egyik legrégebbi városa, az európai kultúra bölcsője, ahol az ókori civilizáció emlékei és a modern élet pezsgése egyaránt megtalálható. A város legismertebb nevezetessége az Akropolisz, ahol a Parthenón (Pallasz Athéné temploma az időszámításunk előtti 5. századból) impozáns látványa fogadja a látogatókat. A görög mitológia és történelem iránt érdeklődők számára a Nemzeti Régészeti Múzeum páratlan gyűjteményt kínál. Athén hangulatos utcáin, például Plakában és Monasztirakiban, festői tavernák és üzletek várják a turistákat. A város mediterrán klímája ideális városi sétákhoz, miközben a tengerpart is könnyen elérhető. Az athéni gasztronómia, különösen a görög specialitások, mint a souvlaki és a moussaka, további vonzerőt jelentenek.

OKTÓBERI IDŐJÁRÁS: Ősz elején Athén időjárása a nyárinál hűvösebb, de még mindig kellemes. A napközbeni átlaghőmérséklet általában 20-25 Celsius fok között van, és az éjszakák is csak 13-18 Celsius fok körülire hűlnek le. Ajánlott rétegesen öltözködni, máskülönben ideális városnézéshez és szabadtéri tevékenységekhez.

 

Palermo

Palermo, Szicília fővárosa, ahol a különböző civilizációk, például a normannok, arabok és spanyolok hatása egyaránt érezhető. A város legjelentősebb látnivalói közé tartozik az építészetileg egyedülálló és ránézésre is lenyűgöző Palermói katedrális és a 12. századi Palazzo dei Normanni, ahol a híres mozaikokkal díszített Cappella Palatina található. A város híres piacai, mint a Ballarò és a Vucciria, autentikus szicíliai ételeket és helyi kézműves termékeket kínálnak. A dél-olasz konyha, különösen a street food, mint az arancini és a cannoli, sehol máshol nem esik ilyen jól, mint ebben a gyönyörű mediterrán kikötőben. Minden hónap első vasárnapján az összes állami múzeumba, galériába, parkba, kertbe és romkertbe ingyenes a belépés.

OKTÓBERI IDŐJÁRÁS: Szicíliában a legkellemesebb városnézős időszak szeptember közepétől november közepéig tart. Ebben az időszakban még süt a nap, de valószínűleg nem lesz kellemetlenül meleg, és már kevesebb a turista, mint a nyári főszezon hónapjaiban. Az Etna egész évben látogatható és túrázható, de a legjobb mégis szeptember végén és októberben, hiszen kellemes a hőmérséklet és nincs extrém nagy tömeg.

 

LISSZABON

Lisszabon vibráló kulturális élete és kellemes éghajlata egész évben sok látogatót vonz. Portugália fővárosa pazar dombokra épült település, amely a színes csempékkel díszített épületeiről és történelmi villamosairól híres. A város ikonikus nevezetességei közé tartozik a Belém-torony és a Szent Jeromos-kolostor, melyek az ország tengeri felfedezéseinek aranykorát idézik. A festői Alfama negyed szűk, kanyargós utcái és a fado zene keltik életre az autentikus portugál hangulatot. A Tajo folyóra nyíló panoráma és a közeli tengerpart kiváló lehetőségeket kínál a kikapcsolódásra. A helyi gasztronómiai csemegék, különösen a portugál krémes sütemények (pastéis de nata), úgyszintén növelik a hely turisztikai vonzerejét.

OKTÓBERI IDŐJÁRÁS: A napok rövidülnek, és az éjszakák hűvösebbek lesznek. Időnként az eső is eleredhet és a szél is felélénkülhet, de még mindig 16-23 Celsius fok között mozog az átlaghőmérséklet és alapvetően kellemes a klíma. Ez az időszak alkalmas lehet kulturális események és városi múzeumok látogatására, a lassabb tempójú felfedezésre. A turisták száma is kevesebb, ami lehetővé teszi a tradicionális portugál étkek végigkóstolását a helyiek társaságában.

 

Forrás: hello-travel.hu / idojaras-kalauz.hu, Fotó. unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> Ide utazzunk, ha októberi forróságra vágyunk

>> 5 festői tóvidék öt kontinensen